Wykonanie
Na przyjazd Mamy chciałam przygotować coś wyjątkowego. Wiedziałam już, że zrobię szaszłyki z
brzoskwiniowo-
nektarynkowym sosem BBQ, ale chciałam jeszcze coś dla Niej upiec. Na tartę trafiłam przypadkiem na blogu słodko - gorzki świat, autorka robiła ją dla swojej Mamy! Pomyślałam, że to jest to,
migdały i
maliny to coś, co moja M. naprawdę lubi. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę,
tarta wyszła pyszna. Słodki smak równoważyły kwaskowate
maliny. Do tego wygląda "wyjściowo".
Potrzebujemy:Na ciasto:250g
mąki55g
cukru pudru150g zimnego
masła1
jajkoNa wypełnienie ciasta:
maliny i
jagodę amerykańską do ułożenia na wierzchu90g
masła100g
cukru1
jajko100g
migdałów w płatkach1 łyżka
mąkiSkładniki na ciasto:
mąkę,
cukier puder,
jajko i pokrojone w kostkę
masło zagniatamy ze sobą na dość gładką masę i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę.
Kładziemy na nim papier do pieczenia i coś do obciążenia, np
fasolę. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie papier z
fasolą zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie miksujemy mikserem wszystkie składniki na wypełnienie.
Gdy upieczony spód przestygnie, wykładamy wypełnienie i na wierzch układamy
owoce. Najlepiej dość gęsto. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Gotowe, smacznego!