ßßß Cookit - przepis na Potrawka z kurczaka z ziemniakami, białą fasolką, kaparami, czarnymi oliwkami i czosnkiem

Potrawka z kurczaka z ziemniakami, białą fasolką, kaparami, czarnymi oliwkami i czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Biorąc pod uwagę mój ciągły brak czasu i codzienny pośpiech, idealne wydają się dania jednogarnkowe. Na nowo udało mi się odkryć kilka przepisów, które sukcesywnie będą pojawiać się na blogu. W pierwszej kolejności przedstawię Wam przepis na potrawkę kurczaka z dodatkiem kilku składników, które spokojnie znajdziecie w domu (przynajmniej u mnie są to składniki numer jeden!). Samo przygotowanie, nie wliczając pieczenia to ledwie 30 minut. Nie jest to stricte danie jednogarnkowe bo niektóre składniki musimy przygotować przed ostatecznym pieczeniem. Nie mniej jednak zaliczam to danie do jednogarnkowych.
Składniki:
4 uda z kurczaka (można użyć również pałek lub ostatecznie piersi pokrojonych na mniejsze części)
8 ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 puszka białej fasoli (użyłam gotowanej na parze Bonduelle)
2 łyżeczki suszonego tymianku
szklanka bulionu drobiowego (u mnie rozpuszczona w szklance wody bulionetka do pieczonego kurczaka)
2-3 łyżki kaparów
30 czarnych oliwek
1 łyżka masła
sól i czarny pieprz
1 łyżka oleju
Kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą. Na łyżce oleju podsmażamy mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy obok.
Czosnek i ziemniaki obieramy. Kroimy na plasterki. Na patelni po kurczaku podsmażamy na złoto oba warzywa. Przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Fasolę, kapary i oliwki przekładamy na sito i odcedzamy z zalewy. Płuczemy pod bieżącą wodą, dobrze odcedzamy i przekładamy do naczynia. Mieszamy z ziemniakami i czosnkiem. Dodajemy masło i tymianek. Na wierzch układamy przygotowanego wcześniej kurczaka. Zalewamy gorącym bulionem
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 30 minut (co jakiś czas mieszamy).
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/potrawka-z-kurczaka-z-ziemniakami-biala-fasolka-kaparami-czarnymi-oliwkami-czosnkiem