ßßß Cookit - przepis na Rozmarynowy Kurczak z Tymiankowymi Ziemniakami

Rozmarynowy Kurczak z Tymiankowymi Ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Przyznam się, że nie miałam wcześniej okazji piec kurczaka, zawsze gdy miałam całego kurczaka to musiał być rosół. Ale już od jakiegoś czasu krążyła mi ta myśl po głowie, no i w sieci natknęłam się na przepisy kurczaka pieczonego na butelce, co bardzo mnie zaintrygowało. Ale to zostawiam na inny dzień :). W każdym bądź razie piekłam w ceramicznym naczyniu i wyszedł naprawdę dobry - soczysty i aromatyczny, dlatego też chcę się podzielić z Wami tym przepisem. A do tego ziemniaki w skórce obtoczone w tymianku ..... bardzo dobrany duet. Co więcej, odlałam cały sok spod kurczaka i ziemniaków i tym sosem polewaliśmy mięso - masło nadało temu sosowi niepowatarzalny smak.
Składniki:
1 kurczak (ok.1,5 kg)
100 g masła
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki świeżego rozmarynu
ok. 20 ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 łyżka suszonego tymianku
sól
Wykonanie:
Kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i można zacząć przygotowywać rozmarynowe masełko. Miękkie masło zmiksować z drobno posiekanym rozmarynem, ząbkiem czosnku i solą. Tak przygotowanym masełkiem natrzeć dokładnie kurczaka, i nie przejmujcie się jeżeli masło nie będzie się chciało wetrzeć w skórkę, po prostu zostawcie na wierzchu kurczaka (tak jak ja to zrobiłam na zdjęciu) kawałki masła. Najlepiej zastosować bardzo miękkie masło i problem z głowy.
Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć (ja nie obierałam) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać oliwę z tymiankiem i szczyptą soli i wymieszać dokładnie z ziemniakami. Do naczynia żaroodopornego na samo dno wyłożyć ziemniaki, powsadzać między nimi 4 ząbki czosnku i na wierzch położyć naszego kurczaka - związać mu nogi. Na wierzch można dodatkowo położyć gałązki rozmarynu - przykryć pokrywką. Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 190C. Ja piekłam 2h, ale uwaga u mnie pokrywka się nie domykała ze względu na zawartość :) .A mięso sprawdzałam termometrem czy jest gotowe, powinno osiągnąć temperaturę 70 C. W międzyczasie polewamy kilkakrotnie kurczaka sokiem z pieczenia. 20 minut przed końcem odkryć pokrywkę i przyrumienić kurczaka z wierzchu.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2013/03/rozmarynowy-kurczak-z-tymiankowymi.html