GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

nazwa

Wykonanie

Gruszki gotowane w czerwonym winie z korzennymi przyprawami, napełnione kremem z mascarpone to deser naprawdę wyśmienity!
Lekki, aromatyczny, elegancki i co najważniejsze wielce smakowity :)
Przygotowane na podstawie tego przepisu.
Uwaga:)
Gruszki do tego deseru powinny być dość twarde i o ile to możliwe jak najbardziej zbliżone kształtem do jabłek.
Zimą, w Polsce, najlepiej nadają się do tego celu gruszki Konferencje. Niestety mają ona najbardziej nieodpowiedni z możliwych kształt… i ich przygotowanie wymaga trochę więcej cierpliwości…
Wydrążanie „smukłych” gruszek Konferencji nie jest bowiem zajęciem trywialnym… Efekt natomiast jest wprost proporcjonalny do nakładu pracy!
Jeśli nie macie tyle cierpliwości/czasu/gruszek o odpowiednim kształcie… polecam zrobienie tego samego deseru w wersji uproszczonej. Smak pozostanie taki sam, a zmianie ulegnie tylko wygląd. Gruszki kroimy wzdłuż na połówki i wtedy wydrążamy gniazda nasienne. Sposób gotowania pozostaje bez zmian. Ugotowane połówki układamy na talerzykach (tak jak w tej sałatce), miejsca po gniazdach nasiennych wypełniamy kremem i dekorujemy wszystko sosem winnym ;)
Składniki:
4 twarde, okrągłe gruszki
1/2 -3/4 butelki czerwonego wytrawnego wina
2-3 czubate łyżki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy (w zależności od „słodyczy” gruszek oraz własnych upodobań)
1-2 łyżki soku z cytryny
3 laski cynamonu
1 łyżeczka goździków
5-6 ziarenek pieprzu
1 liść laurowy
2 łyżeczki esencji waniliowej
kilka paseczków skórki z cytryny i/lub pomarańczy
Na krem z mascarpone:
125 g serka mascarpone
1/2 – 1 łyżka syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
2 łyżki likieru pomarańczowego (lub migdałowego lub rumu/brandy)
Wykonanie:
Do garnka wlać 1/2 butelki wina, 1 szklankę wody, fruktozę, laski cynamonu, ziarenka pieprzu, liść laurowy, goździki i skórkę z cytrusów i lekko podgrzewać.
W czasie gdy wino się grzeje, gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne – ale ich nie wyrzucać! Lekko ściąć podstawę, aby gruszki się nie przewracały po postawieniu (lub tak jak w Uwagach, przekroić gruszki wzdłuż na połowy i wydrążyć gniazda nasienne). Gruszki posmarować sokiem z cytryny aby nie ciemniały.
Wino doprowadzić do wrzenia i włożyć gruszki. Upewnić się, że owoce są całkowicie przykryte płynem (nie ma znaczenia natomiast czy „stoją” czy „leżą”). Jeśli jest zbyt mało płynu dodać więcej wina. Całość gotować na małym/średnim ogniu (wino może tylko minimalnie „bulgotać”) przez 15-25 minut, dotąd aż owoce nabiorą odrobinę winnego koloru i będą lekko miękkie.
Ugotowane gruszki delikatnie wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Usunąć przyprawy, które mogły się do nich przykleić w czasie gotowania.
Do wina dodać wydrążone gniazda nasienne. Gotować wszystko razem przez 5-10 minut a następnie płyn przecedzić przez gęste sitko do mniejszego garnka.
Do przecedzonego wina dodać esencję waniliową. Gotować na dużym ogniu aż płyn odparuje do połowy swojej objętości i zgęstniej do postaci sosu. (Uwaga: Nie gotować za długo bo zrobi się karmel!)
W tym czasie przygotować krem. Mascarpone ubić z dodatkiem syropu z agawy i likieru na jednolity krem. Napełnić nim szprycę do ozdabiania tortów (lub mocną torebkę foliową, w której potem trzeba odciąć nożyczkami mały róg).
Zimne gruszki ustawić na talerzu i napełnić krem z mascarpone. W miejsce „ogonka” wstawić goździk. Dookoła polać winnym sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/13/gruszki-w-czerwonym-winie