Wykonanie
Gruszki gotowane w
czerwonym winie z
korzennymi przyprawami, napełnione kremem z
mascarpone to deser naprawdę wyśmienity!Lekki, aromatyczny, elegancki i co najważniejsze wielce smakowity :)Przygotowane na podstawie tego przepisu.Uwaga:)
Gruszki do tego deseru powinny być dość twarde i o ile to możliwe jak najbardziej zbliżone kształtem do
jabłek.Zimą, w Polsce, najlepiej nadają się do tego celu
gruszki Konferencje. Niestety mają ona najbardziej nieodpowiedni z możliwych kształt… i ich przygotowanie wymaga trochę więcej cierpliwości…Wydrążanie „smukłych”
gruszek Konferencji nie jest bowiem zajęciem trywialnym… Efekt natomiast jest wprost proporcjonalny do nakładu pracy!Jeśli nie macie tyle cierpliwości/czasu/gruszek o odpowiednim kształcie… polecam zrobienie tego samego deseru w wersji uproszczonej. Smak pozostanie taki sam, a zmianie ulegnie tylko wygląd.
Gruszki kroimy wzdłuż na połówki i wtedy wydrążamy gniazda nasienne. Sposób gotowania pozostaje bez zmian. Ugotowane połówki układamy na talerzykach (tak jak w tej
sałatce), miejsca po gniazdach nasiennych wypełniamy kremem i dekorujemy wszystko sosem winnym ;)
Składniki:4 twarde, okrągłe
gruszki1/2 -3/4 butelki czerwonego
wytrawnego wina2-3 czubate łyżki fruktozy/cukru brzozowego/syropu z agawy (w zależności od „słodyczy”
gruszek oraz własnych upodobań)1-2 łyżki
soku z cytryny3 laski
cynamonu1 łyżeczka
goździków5-6 ziarenek
pieprzu1
liść laurowy2 łyżeczki esencji waniliowejkilka paseczków
skórki z cytryny i/lub
pomarańczyNa krem z
mascarpone:125 g
serka mascarpone1/2 – 1 łyżka
syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)2 łyżki
likieru pomarańczowego (lub
migdałowego lub rumu/brandy)Wykonanie:Do garnka wlać 1/2 butelki
wina, 1 szklankę
wody, fruktozę, laski
cynamonu, ziarenka
pieprzu,
liść laurowy,
goździki i skórkę z
cytrusów i lekko podgrzewać.W czasie gdy
wino się grzeje,
gruszki obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne – ale ich nie wyrzucać! Lekko ściąć podstawę, aby
gruszki się nie przewracały po postawieniu (lub tak jak w Uwagach, przekroić
gruszki wzdłuż na połowy i wydrążyć gniazda nasienne).
Gruszki posmarować
sokiem z cytryny aby nie ciemniały.
Wino doprowadzić do wrzenia i włożyć
gruszki. Upewnić się, że
owoce są całkowicie przykryte płynem (nie ma znaczenia natomiast czy „stoją” czy „leżą”). Jeśli jest zbyt mało płynu dodać więcej
wina. Całość gotować na małym/średnim ogniu (
wino może tylko minimalnie „bulgotać”) przez 15-25 minut, dotąd aż
owoce nabiorą odrobinę
winnego koloru i będą lekko miękkie.
Ugotowane
gruszki delikatnie wyjąć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. Usunąć
przyprawy, które mogły się do nich przykleić w czasie gotowania.Do
wina dodać wydrążone gniazda nasienne. Gotować wszystko razem przez 5-10 minut a następnie płyn przecedzić przez gęste sitko do mniejszego garnka.Do przecedzonego
wina dodać esencję
waniliową. Gotować na dużym ogniu aż płyn odparuje do połowy swojej objętości i zgęstniej do postaci sosu. (Uwaga: Nie gotować za długo bo
zrobi się karmel!)W tym czasie przygotować krem.
Mascarpone ubić z dodatkiem
syropu z agawy i
likieru na jednolity krem. Napełnić nim szprycę do ozdabiania
tortów (lub mocną torebkę foliową, w której
potem trzeba odciąć nożyczkami mały róg).Zimne
gruszki ustawić na talerzu i napełnić krem z
mascarpone. W miejsce „ogonka” wstawić
goździk. Dookoła polać winnym sosem.Smacznego:)