ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki w sosie z gruszek

Pierś z kaczki w sosie z gruszek

nazwa

Wykonanie

Lubię obiady, podczas których na stół wjeżdża inne mięso, niż kurczak czy wieprzowina. Polecałam Wam już jagnięcinę i gęsinę . Czas na kaczkę :)
Składniki :
80 dag piersi z kaczki
80 dag gruszek
2 cebule
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
150 ml śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka posiekanej natki
Kawałek cynamonu
2 goździki
Listek laurowy
4 łyżki masła
Cukier
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania :
Mięso natrzyj sokiem z cytryny, 2 łyżkami masła, solą, połową tymianku. Schlódź. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na folii aluminiowej rozłóż skórki z gruszki. Na nich połóż piersi kaczki. Folię zawiń, piecz 50 minut.
Połowę gruszek pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła, dodaj pokrojone gruszki, listek laurowy, resztę tymianku, natkę, cynamon i goździki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż, dodaj wino, duś 20 minut. Usuń przyprawy i zmiksuj. Dodaj śmietanę i zagotuj.
Resztę gruszek obsmaż na łyżce masła. Mięso podawaj z sosem z gruszek i smażonymi gfuszkami.
Możesz podać z żurawiną.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/piers-z-kaczki-w-sosie-z-gruszek.html