Wykonanie
Lubię obiady, podczas których na stół wjeżdża inne
mięso, niż
kurczak czy
wieprzowina. Polecałam Wam już
jagnięcinę i gęsinę . Czas na
kaczkę :)
Składniki :80 dag piersi z
kaczki80 dag
gruszek2
cebule1/2 szkl. białego
wytrawnego wina150 ml
śmietany2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
tymianku1 łyżka posiekanej
natkiKawałek
cynamonu2
goździkiListek laurowy4 łyżki
masłaCukierSólPieprzSposób przygotowania :
Mięso natrzyj
sokiem z cytryny, 2 łyżkami
masła,
solą, połową
tymianku. Schlódź.
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Na folii aluminiowej rozłóż skórki z
gruszki. Na nich połóż piersi
kaczki. Folię zawiń, piecz 50 minut.Połowę
gruszek pokrój w kostkę.
Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce
masła, dodaj pokrojone
gruszki,
listek laurowy, resztę
tymianku,
natkę,
cynamon i
goździki. Dopraw
solą i
pieprzem. Podsmaż, dodaj
wino, duś 20 minut. Usuń
przyprawy i zmiksuj. Dodaj
śmietanę i zagotuj.Resztę
gruszek obsmaż na łyżce
masła.
Mięso podawaj z sosem z
gruszek i smażonymi
gfuszkami.Możesz podać z
żurawiną.