Wykonanie
Likier czereśniowy powinien stać ok. 6 tygodniu ale za ten czas nie będzie już
czereśni więc już dzisiaj śpieszę z przepisem. Jako, że stałam się posiadaczką skrzynki
czereśni, postanowiłam część wykorzystać do tego
likieru. Zapach jest cudowny, kolor z każdym dniem coraz ładniejszy, już nie
mogę się doczekać kiedy będzie można go naprawdę spróbować bo na razie spróbowałam tylko kropelkę.
Źródło: KuchniaSkładniki:50 dag
czereśni30 dag
cukru1/2 laski
cynamonu2
goździki9
migdałów1/2
pomarańczy700 ml kirszuew. 500 ml czerwonego
wytrawnego winaCzereśnie umyć, osączyć,usunąć ogonki pestki.W dużej misce rozgnieść je lekko tłuczkiem do
ziemniaków, przełożyć wraz z
sokiem do butelki. Dodać
cukier,
przyprawy i obrane
migdały oraz pokrojoną skórkę z
pomarańczy. Na koniec zalać wszystko
wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni. W tym czasie kilka
razy wstrząsnąć butelką. Dojrzały nastaw przecedzić przez sitko wyłożone gazą, mocno odcisnąć
owoce, aby zebrać jak najwięcej płynu.Jeżeli zdecydujemy się na wersję z
winem to w tym momencie należy go dodać i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Jeśli nie to możemy się raczyć pysznym
likierem czereśniowym z delikatną korzenną nutką.Na zdrowie:)