Wykonanie

Lekki, letni deser! Bez dodatku
jajek i
cukru. Na zdjęciu w wersji Glamour:)Uwaga:)Deser ten można także podać w innej, szybszej i łatwiejszej formie. Na dno szerokiego kieliszka (szklanej miseczki, pucharka do deserów etc.) układamy kilka paseczków
moreli. Następnie wkładamy masę
twarogową. Polewamy po wierzchu
syropem z agawy i dla ozdoby posypujemy
makiem i
rodzynkami:)Składniki (2-4 porcje):500 g
twarogu (u mnie półtłusty „President”)10-12 szt
suszonych morelisyrop z agawy (
miód albo
syrop klonowy – jeśli nie ogranicza nas dieta…)
mak i
rodzynki do ozdobyWykonanie:Na początek ważna uwaga: żeby deser nabrał odpowiedniego kształtu, musimy 6-12 godzin wcześniej umieścić
twaróg na sicie wyłożonym gazą, aby dobrze odciekł! U mnie stoi całą noc w lodówce i proszę mi uwierzyć, że wycieka z niego ponad 1/2 szklanki płynu:)
Morele pokroić na paseczki.Odsączony
twaróg wymieszać z połową
moreli.Naczynie (u mnie był to kieliszek do martini:) posmarować oliwą/olejem i wyłożyć folią przezroczystą (lub aluminiową).Ułożyć paski
moreli, a
potem włożyć masę
twarogową. Dokładnie ugnieść (aby nie było „dziur” z powietrzem).Wstawić do lodówki na min 2 godziny.Wyjąć deser z „foremki” bezpośrednio na talerz do serwowania. Delikatnie usunąć folię. Podawać polany
syropem z agawy i ozdobiony
makiem oraz
rodzynkami.Smacznego:)