Wykonanie
Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z
maku,
bakalii i lekkiego
pieczywa lub klusek, niekiedy
makaronu. W przeciwieństwie do makiełek, typowa dla dawnej kuchni kresowej kutia przygotowywana jest z wykorzystaniem napęczniałej pszenicy. Makiełki znane są również w regionie łódzkim oraz pod nazwą makówki – na Śląsku. Tam jednak, zamiast
pieczywa lub klusek, używa się
mąki. Z racji, że pochodzę z wielkopolski na moim
stole wigilijnym nie może zabraknąć tego dania. Robię je tak samo jak moja babcia i mama z kluskami domowej roboty.Składniki:Kluski:1/2 kg
mąki2
jajka1/2 szklanki zimnej
wodysólMasa:1 szklanka
maku1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
rodzynek3 łyżki
skórki pomarańczowej5
suszonych moreliWykonanie:
Mak:
Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do
maku dodać
cukier, sparzone wrzątkiem
rodzynki i
skórkę pomarańczową. Wymieszać.Kluski: Do przesianej
mąki wbić
jajka, dodać
sól,
wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać
wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną
wodą). Gorący połączyć z masą
makową, udekorować
suszonymi morelami i od razu podawać.