ßßß Cookit - przepis na Makiełki

Makiełki

nazwa

Wykonanie

Makiełki to tradycyjna wielkopolska potrawa wigilijna z maku, bakalii i lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy makaronu. W przeciwieństwie do makiełek, typowa dla dawnej kuchni kresowej kutia przygotowywana jest z wykorzystaniem napęczniałej pszenicy. Makiełki znane są również w regionie łódzkim oraz pod nazwą makówki – na Śląsku. Tam jednak, zamiast pieczywa lub klusek, używa się mąki. Z racji, że pochodzę z wielkopolski na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć tego dania. Robię je tak samo jak moja babcia i mama z kluskami domowej roboty.
Składniki:
Kluski:
1/2 kg mąki
2 jajka
1/2 szklanki zimnej wody
sól
Masa:
1 szklanka maku
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki skórki pomarańczowej
5 suszonych moreli
Wykonanie:
Mak: Mak namoczyć i pozostawić na całą noc, następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Do maku dodać cukier, sparzone wrzątkiem rodzynki i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Kluski: Do przesianej mąki wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieć elastyczne ciasto , jeśli ciasto jest za lepkie dodać wody. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pozostawić, aby trochę podeschły. Pokroić w plastry, a następnie w grube paseczki. Ugotować w osolonej wodzie ( od wypłynięcia około 7 minut) odcedzić ( nie przelewać zimną wodą). Gorący połączyć z masą makową, udekorować suszonymi morelami i od razu podawać.
Źródło:http://smakowisko.pl/makielki