Wykonanie
Słowa “dietetyczne” i “ciasteczka” jakoś średnio do siebie pasują, ale tym razem proponuję Wam banalnie proste do przyrządzenia ciasteczka owsiane, które zawierają całkiem sporo błonnika i nie da się ich za dużo zjeść. Przynajmniej na raz 😉200 g płatków owsianych,25 g otrębów pszennych lub orkiszowych,50 g rodzynek,2
jajka,2 łyżki
miodu (ok. 60 g),5 g
cukru trzcinowego do przyozdobienia.Większą część płatków i wszystkie
rodzynki rozdrabniamy w blenderze, malakserze itp. Składniki z wyjątkiem
cukru dokładnie mieszamy. Mieszankę nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozpłaszczamy i z wierzchu posypujemy
cukrem trzcinowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 180–200°C do delikatnego zrumienienia (ok. 10–15 min). Zjadamy po przestygnięciu.
Prościutkie ciasteczka, prawda? Polecam z mlekiem, a dlaczego, o tym poniżej. Bynajmniej nie chodzi o smak, chociaż ten też ma znaczenie.Tylko dla dociekliwych
Płatki owsiane, podobnie jak większość ziaren zbóż, zawierają kwas fitowy . Jest to dość wredny związek chemiczny, który bardzo chętnie ze składnikami mineralnymi takimi jak: wapń, żelazo, magnez czy cynk, tworzy nierozpuszczalne
sole, czyniąc je dla naszego organizmu niewchłanialnymi w świetle jelita. W związku z powyższym duża ilość kwasu fitowego w diecie może sprzyjać występowaniu niedoborów pokarmowych u wegetarian i osób zamieszkujących
kraje rozwijające się. Ale…
Płatki owsiane wcale nie są takie straszne 😉 Zazwyczaj nie
jada się płatków owsianych do każdego posiłku, trudno więc oczekiwać, że kwas fitowy, którego ilość i tak zmniejsza się wskutek obróbki pożywienia, będzie dla nas szkodliwa. Zróżnicowana, dobrze zbilansowana dieta bardzo łatwo wyrównuje wszelkie
braki.Pomimo że
płatki owsiane zawierają całkiem sporo
białka, jak na produkt zbożowy, to aminokwasem limitującym jego przyswajalność jest lizyna, której w owsie trochę brakuje. Produktem komplementarnym w tym zakresie dla owsa jest…
fasola, która lizyny zawiera całkiem dużo. Czy próbowałyście kiedyś jeść owsiankę z fasolą? Nie? Ja też nie. Dlatego jako źródło lizyny polecam
mleko, z którym dietetyczne ciasteczka owsiane komponują się rewelacyjnie 🙂Źródła:https://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acidhttp://www.aaccnet.org/publications/cc/backissues/1973/Documents/chem50_702.pdfhttp://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/1597/2