ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne ciasteczka owsiane

Dietetyczne ciasteczka owsiane

nazwa

Składniki

Wykonanie

Słowa “die­te­tyczne” i “cia­steczka” jakoś śred­nio do sie­bie pasują, ale tym razem pro­po­nuję Wam banal­nie pro­ste do przy­rzą­dze­nia cia­steczka owsiane, które zawie­rają cał­kiem sporo błon­nika i nie da się ich za dużo zjeść. Przy­naj­mniej na raz 😉
200 g płat­ków owsia­nych,
25 g otrę­bów pszen­nych lub orki­szo­wych,
50 g rodzy­nek,
2 jajka,
2 łyżki miodu (ok. 60 g),
5 g cukru trzci­no­wego do przy­ozdo­bie­nia.
Więk­szą część płat­ków i wszyst­kie rodzynki roz­drab­niamy w blen­de­rze, malak­se­rze itp. Skład­niki z wyjąt­kiem cukru dokład­nie mie­szamy. Mie­szankę nakła­damy na bla­chę wyło­żoną papie­rem do pie­cze­nia, roz­płasz­czamy i z wierz­chu posy­pu­jemy cukrem trzci­no­wym. Pie­czemy w pie­kar­niku roz­grza­nym do ok. 180–200°C do deli­kat­nego zru­mie­nie­nia (ok. 10–15 min). Zja­damy po prze­sty­gnię­ciu.
Pro­ściut­kie cia­steczka, prawda? Pole­cam z mle­kiem, a dla­czego, o tym poni­żej. Bynaj­mniej nie cho­dzi o smak, cho­ciaż ten też ma zna­cze­nie.
Tylko dla dociekliwych
Płatki owsiane, podob­nie jak więk­szość zia­ren zbóż, zawie­rają kwas fitowy . Jest to dość wredny zwią­zek che­miczny, który bar­dzo chęt­nie ze skład­ni­kami mine­ral­nymi takimi jak: wapń, żelazo, magnez czy cynk, two­rzy nie­roz­pusz­czalne sole, czy­niąc je dla naszego orga­ni­zmu nie­wchła­nial­nymi w świe­tle jelita. W związku z powyż­szym duża ilość kwasu fito­wego w die­cie może sprzy­jać wystę­po­wa­niu nie­do­bo­rów pokar­mo­wych u wege­ta­rian i osób zamiesz­ku­ją­cych kraje roz­wi­ja­jące się. Ale…
Płatki owsiane wcale nie są takie straszne 😉 Zazwy­czaj nie jada się płat­ków owsia­nych do każ­dego posiłku, trudno więc ocze­ki­wać, że kwas fitowy, któ­rego ilość i tak zmniej­sza się wsku­tek obróbki poży­wie­nia, będzie dla nas szko­dliwa. Zróż­ni­co­wana, dobrze zbi­lan­so­wana dieta bar­dzo łatwo wyrów­nuje wszel­kie braki.
Pomimo że płatki owsiane zawie­rają cał­kiem sporo białka, jak na pro­dukt zbo­żowy, to ami­no­kwa­sem limi­tu­ją­cym jego przy­swa­jal­ność jest lizyna, któ­rej w owsie tro­chę bra­kuje. Pro­duk­tem kom­ple­men­tar­nym w tym zakre­sie dla owsa jest… fasola, która lizyny zawiera cał­kiem dużo. Czy pró­bo­wa­ły­ście kie­dyś jeść owsiankę z fasolą? Nie? Ja też nie. Dla­tego jako źró­dło lizyny pole­cam mleko, z któ­rym die­te­tyczne cia­steczka owsiane kom­po­nują się rewe­la­cyj­nie 🙂
Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid
http://www.aaccnet.org/publications/cc/backissues/1973/Documents/chem50_702.pdf
http://nutritiondata.self.com/facts/breakfast-cereals/1597/2
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/dietetyczne-ciasteczka-owsiane