Wykonanie
15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×Ostatnio na blogu robi się „światowo”, sezonowo i zdrowo. Idziemy cały czas
drogą, która miejmy nadzieję zaprowadzi nas kiedyś na szczyt kulinarnej finezji. Dążąc do ideału podróżujemy przez cały świat gastronomii, wertujemy przepisy i szukamy smaku idealnego. Podróżujcie razem ze mną. Dziś z racji tego, że zrobiło się całkiem ciepło, a pogoda sprzyja grillowaniu, serwuję wam fuzję kuchni amerykańskiej z sezonową kuchnią polską. Niby mielony, a jednak grillowany burger, z
majonezem, ale niebanalnym, dopełniony sezonowym dodatkiem w postaci
szparagów z cudownym, aromatycznym
parmezanem, którego wystarczy tu zaledwie odrobina. Prawdziwa ambrozja. Do tego dania podajcie cydr lub lekkie białe, mocno schłodzone
wino. Mmmmmm….
Składniki:4 porcjeBurgery wołowe:500 g
wołowiny (pręga 1:1 z
antrykotem)50 g
wędzonego boczku2 ząbki polskiego
czosnku1
cebulasól, świeżo mielony
pieprz1 łyżka
oleju2 łyżki
masła2
żółtkaMajonez oliwkowo-
ogórkowy100 ml
majonezu100 ml
jogurtu naturalnego50 g
oliwek zielonych2
ogórki konserwowe : 100 – 120 g1 łyżeczka świeżego
tymianku (same listki)
sól,
pieprzSzparagi:1 pęczek
zielonych szparagów1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżka
masła20 g świeżo tartego
parmezanuPrzygotowanie:
Majonez:
Oliwki i
korniszony posiekać. Dodać
majonez,
jogurt i
tymianek. Doprawić i schować go do lodówki.Burgery:
Cebulę i
czosnek drobno posiekać.
Mięso i
boczek zemleć. Dodać
żółtka i 40 ml ciepłej
wody. Wyrabiać masę 5 minut. Doprawić
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Uformować 8 kotletów, każdy spłaszczyć, po czym posmarować je
olejem. Smażyć na patelni grillowej. Z jednej strony 4 minuty, obrócić na drugą stronę, dodać
masło, smażyć kotlety polewając je
masłem. Odstawić na patelni na 5 minut.
Szparagi:Zagotować
wodę na
szparagi, w wysokim garnku.
Szparagom obciąć zdrewniałe końce, ewentualnie ściąć twarde skórki. Gotować w
wodze z
solą i
cukrem przez 3 minuty, główkami nad
wodą, po czym obrócić je i gotować jeszcze minutę, główkami w wodzie, aby były miękkie i jędrne.
Szparagi wyjąć z garnka, przelać zimną
wodą, osączyć i przełożyć na patelnię po burgerach, dołożyć wiórek
masła, posypać
parmezanem, a gdy się stopi przekładać na talerze.Dołożyć burgery i sos (można podawać go w kokilkach).Smacznego!Powiązane notki:Krem z
młodych ziemniaków ze
szparagami i grzanką fondueKrucha
Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i
sałatąLeczo – najlepszy przepis – z
pomidorami,
cukinią i
paprykąChilli con
Canne –
cannelloni pod beszamelem z
sosem bolońskim,
fasolą i
kukurydzą