Wykonanie
Długo się zastanawiałam co zrobić dzisiaj na obiad. Potrzebowałam odmiany, dlatego dzisiaj
makaronu nie będzie :P (chociaż go uwielbiam). Padło na placki tortilla z
kurczakiem i warzywami z
sosem czosnkowym.Kiedyś robiłam takie placki, ale nie mogłam znaleźć przepisu z którego je robiłam. Zrobiłam, więc po swojemu wykorzystując pół opakowania mąki, które miałam w szafce. Stopniowo dodawałam
wodę iii .... wyszło! Efekty widać na załączonych zdjęciach.Składniki na placki( mi wyszło 10 placków):ok. 500 g
mąkiok. 300 ml
wodyok. pół łyżeczki
soliok. 2 łyżki
olejuMąkę wraz z
solą wsypujemy do miski. Dodajemy
olej i wlewamy połowę
wody. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając
wodę. Dobrze zagniecione ciasto zostawiamy w misce na 10 minut pod przykryciem. Zauważyłam, że jak tak sobie poleżało to stało się bardzo miękkie i elastyczne. Zdecydowanie lepiej się je wałkowało. Kawałek ciasta zagniatamy w małą kulkę i wałkujemy na cienki placek. Ja je formowałam przykładając duży talerz i odcinałam niepotrzebne kawałki ciasta.Patelnie ustawiamy na gazie i gdy będzie bardzo nagrzana przekładamy na nią placek. Smażymy ok 20-30 sekund z każdej strony.
Dodatki do tortilli :jedna podwójna
pierś z kurczaka1 duży
pomidorpół
ogórkakilka liści
sałaty np. lodowejpuszka
kukurydzypół dużego
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkucukiersól,
pieprz3 łyżeczki
majonezuPokrojoną
pierś z kurczaka przyprawiamy
solą i
pieprzem (ja dodałam jeszcze
curry) i smażymy na rozgrzanym
oleju. Wszystkie warzywa myjemy.
Pomidora kroimy na kawałki (np. ćwiartki),
ogórka kroimy w plasterki.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Sos czosnkowy: 3 łyżeczki
majonezu mieszamy z
jogurtem naturalnym. Dodajemy
czosnek przepuszczony przez praskę i doprawiamy
cukrem,
solą i
pieprzem do smaku.Wszystkie składniki układamy na placku, polewamy sosem i zawijamy.Smacznego!