ßßß
Składniki:ciasto:400 g mąki tortowej200 g masła150 g cukru pudru50 g mielonych migdałów4 żółtka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru z wanilią, pół ziaren z laski lub 1 łyżeczka esencji1/3 łyżeczki solimasa makowa:500 g zmielonego i sparzonego niebieskiego maku ( do znalezienia w supermarketach)2 szklanki mleka 3,2 %100 g rodzynek50 g masła50 g migdałów50 g orzechów włoskich100 g + 4 łyżki cukru4 łyżki miodu4 łyżki powideł śliwkowych4 białka1 łyżeczka olejku migdałowego*karmelizowana figa:3 figi25 g masła50 g cukru*Przygotowanie:kruche ciasto:Mąkę wymieszać z cukrem, migdałami, proszkiem i solą.Dodać zimne masło, posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na godzinę.figa:Figi pokroić w plastry, a później w kostkę.Masło roztopić na patelni, do spienionego dodać cukier, rozpuścić go i wsypać na patelnię figowe kostki.Smażyć aż się skarmelizują, a maślany karmel oklei każdy z figowych kawałków.masa makowa:Mleko zagotować z masłem.Wrzącym zalać mak. Odstawić na 10 minut, pod przykryciem, do stężenia.Migdały i orzechy grubo posiekać.Masło stopić ze 100 g cukru i dżemem.Do maku dodać rodzynki, migdały i orzechy, następnie wlać stopione masło, miód i olejek.Do masy makowej dodać karmelizowane figi.( W tym momencie ciasto powinno już się schłodzić, należy je wyjąć, formę: 25 x 45 cm wyłożyć papierem a na nim umieścić rozwałkowane ciasto)Białka ubić ze szczyptą soli (można dodać łyżkę soku z cytryny) pod koniec dodać do nich pozostały cukier.Wymieszać je delikatnie z masą makową.Masę wyłożyć na ciasto i piec 45 minut w 170 stopniach, góra dół, bez wiatraka, ewentualnie w 180 z termoobiegiem.Chłodzić na kratce, poza piecem.
FiGa z MaKieM!Porady:Najpierw przygotujcie kruche ciasto.Następnie zabierzcie się za masę makową, gdy mak spęczniej, zróbcie maślaną miksturę.Dodajcie ją do masy wraz z bakaliami i miodem, po czym przestudźcie – nie dodawajcie białek do ciepłej masy!W tym czasie zróbcie figi.Później zabierzcie się za smarowanie blachy masłem i wykładanie jej papierem do pieczenia.Umieśćcie w niej rozwałkowane ciasto – można ją też wylepić rękami, ale wtedy trzeba je ponownie schłodzić, ciepło dłoni rozpuszcza masło w cieście i po upieczeniu może nie być kruche a lepkie i „biszkoptowe”.Włączcie piekarnik.Masę wymieszajcie z białkami i wyłóżcie na spód.Pieczcie!Smacznego!Więcej przepisów na świąteczne smakołyki możecie znaleźć w książkach:http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazkiPowiązane notki:Makowiec na kruchym cieście z orzechową beząSernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieścieMakowiec Ucierany na Biszkopcie – przepis krok po krokuKeks złocisty – fruit cake – z orzechami, morelami, figami, daktylami i rodzynkamiWieniec drożdżowy z masą makową ( makowiec)