ßßß
Składniki:Ciasto:750 g mąki350 g masła80 g świeżych drożdży3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka kwaśnej śmietany2 łyżki cukru1/3 łyżeczki soliMasa makowa:400 g maku (najlepiej już zmielonego)150 g masła3/4 szklanki płynnego miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego100 g krojonych orzechów100 g krojonych migdałów (proponuję zmniejszyć ilość orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy)100 g rodzynek2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowypół szklanki cukru4 żółtka6 białek1/3 łyżeczki soliLukier mandarynkowy:1 szklanka cukru pudrusok z połowy mandarynkiPrzygotowanie:
Ciasto:Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody.Masa makowa:Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia.Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku.Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy). Każdą część ciasta rozwałkować, nałożyć i rozsmarować masę makową zostawiając 2 cm margines z każdej strony. Zwinąć w rulon, podwinąć boki, a następnie zawinąć niezbyt ciasno w papier do pieczenia (trzeba zostawić ok. 1 cm luzu). Włożyć do blaszek keksówek (lub upiec w formie do bagietek), nakłuć patyczkiem w kilku miejscach. Aby zapobiec w trakcie pieczenia "odchodzeniu" skórki, należy włożyć formę z ciastem do otwartego piekarnika nagrzanego do 50°C. Po upływie ok. pół godziny zamknąć drzwiczki piekarnika i zwiększyć jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min.
Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji"Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem mandarynkowym. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec makowce posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i cytronem.* Nie lukrujemy makowca, jeśli chcemy go zamrozić - owijamy go szczelnie folią spożywczą, wkładamy do zamrażalnika, wyciągamy 2-3 godziny przed podaniem i zostawiamy w temp. pokojowej. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu.