ßßß
Makowiec zawijany do doskonałe ciasto drożdżowe , które w naszym domu jest nieodłącznym elementem każdych świąt.Składniki:Ciasto:– 75 dag mąki pszennej– 1 ½ kostki margaryny– 8 dag drożdży– 3 żółtka– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– 1 szklanka kwaśnej śmietany– 2 łyżki cukru– 1/3 łyżeczki soliMasa makowa:– 40 dag maku– 15 dag masła– ¾ szklanki płynnego miodu– 10 dag orzechów włoskich– 10 dag rodzynek– 10 dag migdałów krojonych– 1 cukier waniliowy– 1 olejek migdałowy– ½ szklanki cukru– 4 żółtka– 6 białek– 1/3 łyżeczki soliWykonanie:Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy rozczyn. Gdy rozczyn będzie płynny – wlewamy go do mąki. Dodajemy żółtka i śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, którą zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, wyjmujemy i układamy na deseczce, by ciasto obciekło z wody.Mak parzymy (najlepiej poprzedniego dnia) i mielimy dwu-trzykrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Roztapiamy masło i dodajemy: miód, cukier, mak, bakalie, cukier waniliowy, żółtka, sól i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z przestudzonym makiem.Ciasto dzielimy na dwie części. Każda część rozwałkowujemy, Na powierzchnię ciasta nakładamy i rozsmarowujemy połowę masy makowej. Zwijamy w rulon i luźno w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskiej formy do pieczenia i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temperaturze 1700C aż się zarumieni (ok. 45-50 min.). Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.