Wykonanie
Makowiec zawijany do doskonałe
ciasto drożdżowe , które w naszym domu jest nieodłącznym elementem każdych świąt.Składniki:Ciasto:– 75 dag
mąki pszennej– 1 ½ kostki
margaryny– 8 dag
drożdży– 3
żółtka– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia– 1 szklanka kwaśnej
śmietany– 2 łyżki
cukru– 1/3 łyżeczki
soliMasa makowa:– 40 dag
maku– 15 dag
masła– ¾ szklanki płynnego
miodu– 10 dag
orzechów włoskich– 10 dag
rodzynek– 10 dag
migdałów krojonych– 1
cukier waniliowy– 1
olejek migdałowy– ½ szklanki
cukru– 4
żółtka– 6
białek– 1/3 łyżeczki
soliWykonanie:
Margarynę siekamy z
mąką,
solą i
proszkiem do pieczenia. Z
drożdży i
cukru robimy rozczyn. Gdy rozczyn będzie płynny – wlewamy go do
mąki. Dodajemy
żółtka i
śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, którą zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, wyjmujemy i układamy na deseczce, by ciasto obciekło z
wody.
Mak parzymy (najlepiej poprzedniego dnia) i mielimy dwu-trzykrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Roztapiamy
masło i dodajemy:
miód,
cukier,
mak,
bakalie,
cukier waniliowy,
żółtka,
sól i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy.
Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z przestudzonym
makiem.Ciasto dzielimy na dwie części. Każda część rozwałkowujemy, Na powierzchnię ciasta nakładamy i rozsmarowujemy połowę masy makowej. Zwijamy w rulon i luźno w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskiej formy do pieczenia i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temperaturze 1700C aż się zarumieni (ok. 45-50 min.). Po upieczeniu ciasto możemy posypać
cukrem pudrem lub polukrować.