ßßß Cookit - przepis na Pampuchy, razowe bułeczki z parowaru

Pampuchy, razowe bułeczki z parowaru

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Gdy wieczorową porą nadchodzi ten moment, w którym macie ochotę na pyszne świeże pieczywo, rano zastanawiacie się z czym zjeść twarożek, hummus czy konfiturę albo odwiedzają Was znajomi i planujecie przygotować poczęstunek z dipami, to jest to przepis dla Was. Oczywiście mogłabym wymienić sto, ba nawet tysiąc powodów, dla których możecie je sobie uparować, bo tutaj kwestia posiadania piekarnika nie wchodzi w rachubę. Ja parowałam je na zmyślnej konstrukcji z kratki, w którą fabrycznie zaopatrzona była kuchenka mikrofalowa (posiadała ona metalowe nóżki) oraz dużego metalowego garnka. Przepis powstał dość spontanicznie. Gdy zobaczyłam koszyk, od razu wpadłam na pomysł aby zabrać się za wyrabianie ciasta drożdżowego, bo i po co czekać gdy ktoś przynosi Ci chociaż na moment takie cudo? Ciasto drożdżowe jest wdzięcznym półproduktem. Cała ja. Same bułeczki są lekkie, puszyste a dzięki dodatkowi mąki razowej zdrowe i pełne błonnika, są pyszne na słodko i wytrawnie, a dodatkowo pozostają świeże przez 2-3 dni. Lubię dodawać do zaczynu na ciasto drożdżowe miód i mleko, coraz więcej eksperymentuję, co prowadzi mnie do odkrywania na nowo ciasta drożdżowego, spróbujcie i Wy na pewno się w nim zakochacie.
Składniki :
16 sztuk
250 g mąki tortowej
250 g mąki pszennej razowej pełnoziarnistej
20 g drożdży
1/2 łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżki miodu
3/4 szklanki mleka 3,2%
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy ekstra virgin
1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temp. 35 – 40 stopni.
Dodać do niego miód drożdże,sypkie i świeże, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać trzy łyżki mąki tortowej i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wodę podgrzać. Rozpuścić w niej sól.
Mąki przesiać do miski. Dodać do nich zaczyn i ciepłą wodę, zacząć mieszać, wlewając oliwę.
Wyrabiać ciasto 10 minut, aż stanie się elastyczne.
Ciasto na bułeczki posmarować oliwą i odłożyć na 1h do wyrośnięcia, pod przykryciem (folia lub ściereczka).
Po tym czasie formować bułeczki. Ciasto podzielić na pół, obie części uformować w kule. Każdą spłaszczyć i podzielić na 16 trójkątów, krojąc ciasto jak tort. W zależności od wielkości naczynia do parowania (świetny będzie kilkupoziomowy parowar).
Bułeczki formować rolując ciasto dłonią w kulki. Układać w parowarze tak aby miały miejsce na podwojenie objętości.
Gotować na parze od 15-18 minut w zależności od ich wielkości.
Podawać z sosem, hummusem lub dżemem, etc.
*
Rady:
Bułeczki można nadziać przed parowaniem, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Są świetne na kanapki do lunchboxa!
porcjowanie
bułeczki przed ponownym wyrastaniem i parowaniem
parowanie!
Powiązane notki:
Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkę
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/09/13/pampuchy-buleczki-razowe-z-parowaru-bez-pieczenia