Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Gdy wieczorową
porą nadchodzi ten moment, w którym macie ochotę na pyszne świeże
pieczywo, rano zastanawiacie się z czym zjeść
twarożek, hummus czy
konfiturę albo odwiedzają Was znajomi i planujecie przygotować poczęstunek z dipami, to jest to przepis dla Was. Oczywiście mogłabym wymienić sto, ba nawet tysiąc powodów, dla których możecie je sobie uparować, bo tutaj kwestia posiadania piekarnika nie wchodzi w rachubę. Ja parowałam je na zmyślnej konstrukcji z kratki, w którą fabrycznie zaopatrzona była kuchenka mikrofalowa (posiadała ona metalowe nóżki) oraz dużego metalowego garnka. Przepis powstał dość spontanicznie. Gdy zobaczyłam koszyk, od razu wpadłam na pomysł aby zabrać się za wyrabianie
ciasta drożdżowego, bo i po co czekać gdy ktoś przynosi Ci chociaż na moment takie cudo?
Ciasto drożdżowe jest wdzięcznym półproduktem. Cała ja. Same bułeczki są lekkie, puszyste a dzięki dodatkowi
mąki razowej zdrowe i pełne błonnika, są pyszne na słodko i wytrawnie, a dodatkowo pozostają świeże przez 2-3 dni. Lubię dodawać do zaczynu na
ciasto drożdżowe miód i
mleko, coraz więcej eksperymentuję, co prowadzi mnie do odkrywania na nowo
ciasta drożdżowego, spróbujcie i Wy na pewno się w nim zakochacie.
Składniki :16 sztuk250 g
mąki tortowej250 g
mąki pszennej razowej pełnoziarnistej20 g
drożdży1/2 łyżeczki
drożdży suszonych2 łyżki
miodu3/4 szklanki
mleka 3,2%1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
oliwy ekstra virgin1/3 łyżeczki
soliPrzygotowanie:
Mleko podgrzać do temp. 35 – 40 stopni.Dodać do niego
miód drożdże,sypkie i świeże, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia, po czym dodać trzy łyżki
mąki tortowej i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wodę podgrzać. Rozpuścić w niej
sól.
Mąki przesiać do miski. Dodać do nich zaczyn i ciepłą
wodę, zacząć mieszać, wlewając
oliwę.Wyrabiać ciasto 10 minut, aż stanie się elastyczne.Ciasto na bułeczki posmarować
oliwą i odłożyć na 1h do wyrośnięcia, pod przykryciem (folia lub ściereczka).Po tym czasie formować bułeczki. Ciasto podzielić na pół, obie części uformować w kule. Każdą spłaszczyć i podzielić na 16 trójkątów, krojąc ciasto jak tort. W zależności od wielkości naczynia do parowania (świetny będzie kilkupoziomowy parowar).Bułeczki formować rolując ciasto dłonią w kulki. Układać w parowarze tak aby miały miejsce na podwojenie objętości.Gotować na parze od 15-18 minut w zależności od ich wielkości.Podawać z sosem, hummusem lub
dżemem, etc.*Rady:Bułeczki można nadziać przed parowaniem, słodkim lub wytrawnym nadzieniem.Są świetne na kanapki do lunchboxa!
porcjowanie
bułeczki przed ponownym wyrastaniem i parowaniem
parowanie!Powiązane notki:
Razowe bułeczki Scones z
serem edamskim – na przystawkęSzybkie Bułeczki
Razowe z
bananem i
migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernik