Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ten prosty
sos pomidorowy o aromacie
czosnku,
oliwy i
chilli na pewno przypadnie do gustu zabieganym osobom, które lubią proste i szybkie potrawy o bogatym smaku i aromacie. Jak widać niewiele potrzeba czasu i składników aby wyczarować coś na prawdę pysznego. Przepis podstawowy wzbogaciłam o
parmezan.A tak na marginesie. Oglądaliście wczorajszą eurowizję ? Czy wiedzieliście , że połowa końcowej oceny zależała od jury, tylko 50 % oceny stanowiły głosy milionów ludzi. Jestem zła,
serio. Tym bardziej , że według widzów Polska znalazłaby się w na pewno w finałowej 10tce. To smutne,że nawet taki konkurs został nam odebrany. A szkoda.
Składniki:3 porcje:300 g
razowego spaghetti , penne lub fusilisos:2 puszki
pomidorów z
sokiem4 ząbki
czosnku2
papryczki chilli1
cebula3 łyżki
oliwy1 łyżka
cukrugarść liści
bazyliisól,
pieprzparmezanPrzygotowanie:Wstawić
wodę na
makaron, mając na uwadze, że sos przygotowuje się mniej więcej tyle ile gotuje się
woda i
makaron.
Chili,
czosnek i
cebulę posiekać.Rozgrzać
oliwę. Podsmażyć na niej ww składniki.
Pomidory osączyć na sitku. Sok zachować.Wrzucić na
oliwę, mocno podsmażyć 3-4 minuty. Po czym zalać
sokiem i dusić 10 minut.Po 5 minutach dodać do nich drobno posiekaną
bazylię.Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać z
makaronem i wiórkami
sera.A tak dla przypomnienia:Już dziś, o 17 :00 na antenie TVSprogram 8 Smaków Europy
coś miłego na otarcie łez i poprawę humoru po wczorajszym,dość kontrowersyjnym werdykcie Eurowizyjnych składów sędziowskich .Powiązane notki:
Makaron w
sosie pomidorowo śmietanowymMakaron Penne w
sosie pieczarkowym z
parmezanemOrientalny
Makaron z paluszkami surimi
Chiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie daniePyszna
cukinia ze
szpinakiem w kremowym
serowym sosie