Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Idąc tropem przysmaków do
kawy obowiązkową pozycją na liście musiały być drożdżówki. Oczywiście nie byle jakie drożdżówki, tylko nasze ulubione, maślane z
serowym nadzieniem oraz pyszną
waniliową kruszonką. Dodałam do nich
mąki gryczanej, na pewno znacie ją z blinów czy wschodnich naleśników i
chlebów. Zmienia ona strukturę ciasta i sprawia , że bułeczki wręcz rozpływają się w ustach ( możecie ją zastąpić lepiej znaną i tańszą grubiej mieloną
mąką krupczatką ). Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego iż ciepła i pachnąca ( gdy je pieczecie pachnie w całym domu, a podejrzewam że i sąsiadom cieknie ślinka ) drożdżówka do porannej
kawy, szczególnie w weekend, to
absolutny faworyt smakołyków do
kawy, u mnie jest to Jacobs z
mlekiem.
Składniki:10 dużych
bułek:*zaczyn:1 szklanka
mleka50 g
drożdży2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki tortowej*ciasto:100 g
masła2 szklanki
mąki tortowej1 szklanka
mąki gryczanej2 łyżki
cukru z
wanilią ( lub
wanilia w dowolnej formie)1/2 szklanki
cukru2
jajka*nadzienie:250 g półtłustego
twarogu1/2 szklanki
cukru1 łyżka budyniu
waniliowego*kruszonka:50 g
masła50 g budyniu
waniliowego50 g
cukru kryształu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 35-40 stopni. Rozpuścić w nim świeże
drożdże ( z sypkich nie trzeba robić zaczynu wystarczy wymieszać odpowiednią ilość
drożdży – 2 op. z resztą składników ). Dodać
mąkę i
cukier. Odstawić na 10 minut aż staną się kremowe, w cieple proces następuje szybciej.Stopić
masło.
Mąki przesiać do miski, dodać do nich
cukry.Wlać zaczyn,
jajka i zacząć mieszać ciasto, wlewając
masło.Wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk -około 10 minut.Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.W tym czasie przygotować nadzienie :
ser zmielić lub zmiksować z
cukrem, jeśli jest suchy, można dodać 2-3 łyżki
śmietany.Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować na podłużny pas ( około 10 x 45 cm ) i pokroić (każdą ) na 5 części.Kawałki ciasta faszerować
serem i sklejać formując drożdżówki.Ułożyć na blaszce z papierze do pieczenia , odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie zrobić kruszonkę, mieszając palcami jej składniki.Posypać bułeczki ( można je wcześniej wysmarować
mlekiem ).Piec 15 minut w 200 stopniach.
zdjęcia realizowane z udziałem pięknego letniego – wtedy
kawa smakuje najlepiej
Powiązane notki:Razowa drożdżówka z
serem,
owocami i kruszonkąMaślane
ciasto drożdżowe z
serem i
rodzynkamiDrożdżowe bułeczki z
makiem,
gruszkami i
miodemRazowe bułeczki Scones z
serem edamskim – na przystawkę
Ciasto drożdżowe – babka
śniadaniowa z kruszonką