ßßß
Składniki:10 dużych bułek:*zaczyn:1 szklanka mleka50 g drożdży2 łyżki cukru2 łyżki mąki tortowej*ciasto:100 g masła2 szklanki mąki tortowej1 szklanka mąki gryczanej2 łyżki cukru z wanilią ( lub wanilia w dowolnej formie)1/2 szklanki cukru2 jajka*nadzienie:250 g półtłustego twarogu1/2 szklanki cukru1 łyżka budyniu waniliowego*kruszonka:50 g masła50 g budyniu waniliowego50 g cukru kryształu
Przygotowanie:Mleko podgrzać do 35-40 stopni. Rozpuścić w nim świeże drożdże ( z sypkich nie trzeba robić zaczynu wystarczy wymieszać odpowiednią ilość drożdży – 2 op. z resztą składników ). Dodać mąkę i cukier. Odstawić na 10 minut aż staną się kremowe, w cieple proces następuje szybciej.Stopić masło.Mąki przesiać do miski, dodać do nich cukry.Wlać zaczyn, jajka i zacząć mieszać ciasto, wlewając masło.Wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk -około 10 minut.Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.W tym czasie przygotować nadzienie : ser zmielić lub zmiksować z cukrem, jeśli jest suchy, można dodać 2-3 łyżki śmietany.Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować na podłużny pas ( około 10 x 45 cm ) i pokroić (każdą ) na 5 części.Kawałki ciasta faszerować serem i sklejać formując drożdżówki.Ułożyć na blaszce z papierze do pieczenia , odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie zrobić kruszonkę, mieszając palcami jej składniki.Posypać bułeczki ( można je wcześniej wysmarować mlekiem ).Piec 15 minut w 200 stopniach.
zdjęcia realizowane z udziałem pięknego letniego – wtedy kawa smakuje najlepiej
Powiązane notki:Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonkąMaślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkamiDrożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodemRazowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkęCiasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonką