ßßß Cookit - przepis na Gryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknik

Gryczane bułeczki z serem i kruszonką – do kawy i na piknik

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Idąc tropem przysmaków do kawy obowiązkową pozycją na liście musiały być drożdżówki. Oczywiście nie byle jakie drożdżówki, tylko nasze ulubione, maślane z serowym nadzieniem oraz pyszną waniliową kruszonką. Dodałam do nich mąki gryczanej, na pewno znacie ją z blinów czy wschodnich naleśników i chlebów. Zmienia ona strukturę ciasta i sprawia , że bułeczki wręcz rozpływają się w ustach ( możecie ją zastąpić lepiej znaną i tańszą grubiej mieloną mąką krupczatką ). Chyba nikogo nie muszę przekonywać do tego iż ciepła i pachnąca ( gdy je pieczecie pachnie w całym domu, a podejrzewam że i sąsiadom cieknie ślinka ) drożdżówka do porannej kawy, szczególnie w weekend, to absolutny faworyt smakołyków do kawy, u mnie jest to Jacobs z mlekiem.
Składniki:
10 dużych bułek:
*
zaczyn:
1 szklanka mleka
50 g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
*
ciasto:
100 g masła
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki gryczanej
2 łyżki cukru z wanilią ( lub wanilia w dowolnej formie)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
*
nadzienie:
250 g półtłustego twarogu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka budyniu waniliowego
*
kruszonka:
50 g masła
50 g budyniu waniliowego
50 g cukru kryształu
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do 35-40 stopni. Rozpuścić w nim świeże drożdże ( z sypkich nie trzeba robić zaczynu wystarczy wymieszać odpowiednią ilość drożdży – 2 op. z resztą składników ). Dodać mąkę i cukier. Odstawić na 10 minut aż staną się kremowe, w cieple proces następuje szybciej.
Stopić masło.
Mąki przesiać do miski, dodać do nich cukry.
Wlać zaczyn, jajka i zacząć mieszać ciasto, wlewając masło.
Wyrabiać aż przestanie się kleić do rąk -około 10 minut.
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie : ser zmielić lub zmiksować z cukrem, jeśli jest suchy, można dodać 2-3 łyżki śmietany.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Obie części rozwałkować na podłużny pas ( około 10 x 45 cm ) i pokroić (każdą ) na 5 części.
Kawałki ciasta faszerować serem i sklejać formując drożdżówki.
Ułożyć na blaszce z papierze do pieczenia , odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zrobić kruszonkę, mieszając palcami jej składniki.
Posypać bułeczki ( można je wcześniej wysmarować mlekiem ).
Piec 15 minut w 200 stopniach.
zdjęcia realizowane z udziałem pięknego letniego – wtedy kawa smakuje najlepiej
Powiązane notki:
Razowa drożdżówka z serem, owocami i kruszonką
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Drożdżowe bułeczki z makiem, gruszkami i miodem
Razowe bułeczki Scones z serem edamskim – na przystawkę
Ciasto drożdżowe – babka śniadaniowa z kruszonką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/02/gryczane-buleczki-z-serem-i-kruszonka-do-kawy-i-na-piknik