ßßß Cookit - przepis na Razowe drożdżówki z serem i bakaliami

Razowe drożdżówki z serem i bakaliami

nazwa

Wykonanie

To nic, że grypa, po 2 dniach leżenia w łóżku coś mnie trafiło i postanowiłam podziałać co nieco w kuchni, efekt wyszedł całkiem niezły więc się dzielę z Wami przepisem na razowe drożdżówki bez cukru, ale za to z serem i bakaliami
Ciasto:
400g mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
100 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
1 łyżka (20 g) miodu
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
75 g masła, roztopionego
Drożdże mieszamy z cukrem i miodem i zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy letnie mleko i rozpuszczone masło (nie może być gorące). Mieszamy ze sobą obie mąki, dodajemy jaja i zagniatamy ciasto, a następnie zostawiamy je do wyrośnięcia.
Nadzienie:
400 g. twarogu kremowego
1 jajo
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
Mieszamy ze sobą wszystko do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy serem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy w plastry ok 2-3 cm grubości. przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 170 st. C.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/02/razowe-drozdzowki-z-serem-i-bakaliami.html