Wykonanie
Jeśli spadać, to z wysokiego konia. Jak robić brioszkę, to z przepisu samej mistrzyni francuskiej kuchni, Julii
Child. A Wielkanoc nie może się obyć bez drożdżowej baby, prawda? Małe brioszki można upiec do koszyczka lub na wielkanocne śniadanie. Z ciasta można również przygotować wyśmienite słodkie bułeczki z Waszym ulubionym nadzieniem. Lub po prostu podać brioche w formie tostów. To francuskie, bogate w
jajka, maślane ciasto
śniadaniowe, potrzebuje wielogodzinnego schładzania, w celu uzyskania najlepszej brioche z możliwych, łatwej do formowania i długo zachowującej świeżość. Brioche formujemy łącząc w charakterystyczny sposób dwie kulki ciasta, większą i mniejszą.. i poza tym nie ma z nią wiele pracy, najcięższą pracę
zrobi za Was mikser, ciasto jest bardziej czasochłonne. Polecam :).Składniki:1/3 szklanki ciepłego pełnego
mleka2,5 łyżeczki suchych
drożdży (10 g) lub 20 g
drożdży świeżych3,5 szklanki
mąki pszennej5 dużych
jajek1/3 szklanki
cukrupół łyżeczki
soli175 g
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
suszonych żurawin lub
rodzynkówPonadto:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mleka, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*).
Mleko,
mąkę z
drożdżami, lekko roztrzepane
jajka,
cukier,
sól umieścić w misie miksera. Wyrobić hakiem do
ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 15 minut. Stopniowo do ciasta dodawać
masło, łyżka po łyżce (
masło można dodatkowo zmiękczyć w mikrofali). Wyrabiać, dalsze kilkanaście minut, do całkowitego wchłonięcia
masła przez ciasto. Pod sam koniec wmiksować
bakalie. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno być miękkie i klejace. Odłożyć do większego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 - 2,5 godziny.Po tym czasie ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią, ponownie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 4 - 6 godzin (lub całą noc).Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, uformować brioszki - z powyższych proporcji otrzymałam 1 dużą brioszę i 4 mniejsze brioszki.W tym celu:Foremki do brioszek posmarować dokładnie
masłem i oprószyć
mąką, strzepując jej nadmiar.Aby uformować pojedynczą brioche - z przygotowanego ciasta uformować gruby wałeczek, z niego odkroić około 1/3 ciasta i uformować z niego małą kulkę, w dalszym ciągu połączoną z resztą ciasta. W większej kuli zrobić wgłębienie i umieścić w niej mniejszą kulkę. Przenieść do foremki. Dokładnie formowanie brioszek warto obejrzeć na filmiku na tej stronie .Przykryć folią spożywczą, odłożyć w ciepłe miejsce po podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut (mniejsze krócej, w zależości od wielkości brioszek). Wyjąć, przestudzić na kratce.* Jak zrobić rozczyn? Przeczytaj notkę o perfekcyjnym cieście
drożdżowym .Smacznego :-).
Źródło przepisu - 'Baking with Julia' Julia
Child