Wykonanie
Jak ja dawno nie
jadłam drożdżówek! W związku z tym kiedy nadarzyła się okazja, żeby upiec coś słodkiego, padło na słodkie
bułki :) Tym razem z nadzieniem z
twarogu. Miękkie, puszyste - bardzo smaczne :)DROŻDŻÓWKI Z
SEREMSkładniki na ok. 15 dużych drożdżówek:500g
mąki + 2 łyżki do rozczynu40g świeżych
drożdżyłyżka
miodu2
jajka250ml ciepłego
mleka + ok. 120ml do rozczynu75g miękkiego
masłaDodatkowo:400g
twarogujajko80g
masła60g
cukru pudrułyżka
skórki z cytryny + łyżka sokułyżka
cukru z
waniliąPrzygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce.
Miód,
jajka i
mleko wymieszać,
mąkę przesiać i wymieszać z wyrośniętymi
drożdżami. Do
mąki dodać
mleko z
jajkami i
miodem i wyrobić na gładkie ciasto (pod koniec dodać
masło). Odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie wymieszać
twaróg z
żółtkiem,
masłem,
cukrem pudrem,
cukrem z
wanilią i skórką i
sokiem z cytryny.
Ciasto drożdżowe rozwałkować na kształt prostokąta, na środek wyłożyć masę
serową tak, aby zajęła całą długość ciasta. Wolnymi końcami ciasta przykryć masę
serową tak, aby zetknęły się pośrodku. W tym momencie można przekroić ciasto w miejscu złączenia brzegów, jeśli chcecie uzyskać małe drożdżówki. Ciasto pokroić na kawałki szerokości 3-4 cm i każdy skręcić dwa
razy. Drożdżówki odstawić na pół godziny, a
potem posmarować
białkiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Kiedy drożdżówki wystygną, można je polukrować (ale nie jest to niezbędne jak widać na załączonym obrazku :))Przepis dołączam do akcji: