Wykonanie
Wracam po dłuższej przerwie i od razu startuję z pysznym pomysłem na drożdżówki!Długich wstępów nie będzie, ponieważ wczoraj wróciłam z Wrocławia i jeszcze
mogę myśleć tylko o tym :) Każdemu należy się kilka dni relaksu i luzu - nie trzeba wydawać dużo pieniędzy i jechać w egzotyczne miejsce, by choć na trochę oderwać się od rzeczywistości. Warto o tym pamiętać i raz na jakiś czas wziąć kilka dni wolnego i wyjechać ze znajomymi.A wracając do drożdżówek - przepis znalazłam na niezawodnych "Moich Wypiekach". Lekko przerobiłam, aby spełniały moje wymagania dietetyczne i gotowe. Wyszły naprawdę pyszne - bardzo długo zachowują świeżość i pozostają miękkie. Idealne na słodkie śniadanie, lub przekąskę do
kawy.
Składniki na ciasto (około 15 małych drożdżówek lub 8 dużych):500 g
mąki żytniej40 g świeżych
drożdży40 g
miodu2
jajka250 g
mleka75 g
masłaSkładniki na masę
serową:4 łyżki
masła½ szklanki
cukru1
żółtko400 g chudego
twaroguZ
drożdży, łyżki
cukru i połowy
mleka (ciepłego) robimy rozczyn – odstawiamy na 15 minut do spienienia. Następnie łączymy z
mąką,
masłem,
jajkami i
miodem – zagniatamy gładkie ciasto.Odstawiamy na godzinę, do podwojenia objętości.Przygotowujemy nadzienie
serowe – wszystkie składniki dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy bułeczki (8/15 kulek) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut.Następnie w każdej
bułce robimy wgłębienie przy pomocy dna szklanki, a każde wgłębienie wypełniamy nadzieniem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.Smacznego!
A oto ja i mój nowy kolega z Wrocławia ;)