ßßß
Składniki:12 Bułeczek:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki żytniej razowej 18501 szklanka płatków owsianych1 szklanka mleka1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni1 duże jajo1 duża (2 średnie) cebula1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka oregano1 łyżeczka sody1 łyżeczka soli1/2 szklanki stopionego masła ( 125 g )hamburgery 12 sztuk:1/2 kg mielonej wołowiny1 cebula1 jajko2 ząbki czosnkusól,pieprz do smakukilka łyżek mąki lub bułki tartejolejPrzygotowanie:*Hamburgery:Cebulę i czosnek drobno posiekać.Dodać do mięsa.Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić aż zacznie być mocno kleiste. Odstawić.*Bułeczki:Wymieszać suche składniki.Masło stopić.Cebulę posiekać.Na patelnię wylać 2-3 łyżki masła, podsmażyć na nim cebulę, aż będzie złota i szklista. Lekko przestudzić.Piec rozgrzać do 220 stopni.Mleko wymieszać z masłem i jajkiem. Wlać do suchych składników. Dodać cebulę – 2 łyżki odłożyć. Wymieszać.Mokrymi dłońmi formować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na blasze z papierem do pieczenia, na wierzchu udekorować cebulą.Piec 10- 12 minut.W tym czasie obsmażyć lub grillować hamburgery.Pozdawać z sosami i surówką.
Powiązane notki:Pyszne i proste owsiane Bułeczki Drożdżowe z dżememSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadanieMaślane bułeczki ze śliwkami i orzechamiSzybkie bułeczki z dyniąSzybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik