ßßß Cookit - przepis na Juhaskie pierogi z bryndzą i miętą – ala ruskie

Juhaskie pierogi z bryndzą i miętą – ala ruskie

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kto ich nie lubi ? Ruskie pierogi to prawdziwy klasyk. Robię je od czasu do czasu, wtedy smakują jeszcze lepiej. Ale po moich wizytach w małopolsce – szczególnie w Zakopanem i Nowym Targu – postanowiłam odtworzyć smak pierogów, które tam jadłam. Dużo cebulki, słonej bryndzy i pieprzu to to co je określa. Dodatek mięty sprawia też, że są pyszne i wyraziste. Lubię połączenie sera i ziemniaków. Takie pierogi pamiętam ze swoich kulinarnych podróży. Prostota tego dania na prawdę jest uderzająca, smakują niesamowicie.
Składniki:
ciasto klik lub:
500 g mąki poznańskiej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki wrzątku
Farsz:
500 g ziemniaków
125 g półtłustego twarogu
125 g bryndzy
1 duża cebula
3-4 łyżki masła
sól, pieprz
2-3 gałązki świeżej mięty + do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy wg ww. przepisu.
Ziemniaki ugotować , wystudzić i dobrze ubić lub zemleć – można użyć puree sprzed dnia.
Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Lekko posolić.
Ziemniaki wymieszać z bryndzą, twarogiem i gorącą cebulą.
Doprawić solą, odrobiną siekanej mięty i pieprzem – powinno być go wyraźnie czuć.
Ciasto wałkować, podsypując mąką.
Formować dowolne kształty – kółka lub kwadraty i nadziewać.
Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku z solą i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu.
Przepyszne są z kiełbaską, cebulką lub osoloną śmietaną z miętą.
Przepis dodaję do Wielkiego Finału Małopolskiego Festiwalu Smaku
Powiązane notki:
Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)
Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustą
Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
Pierogi z serem na słodko
Kopytka z sosem / gulaszem z szynki
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/21/juhaskie-pierogi-z-bryndza-i-mieta-ala-ruskie