Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Kto ich nie lubi ? Ruskie pierogi to prawdziwy klasyk. Robię je od czasu do czasu, wtedy smakują jeszcze lepiej. Ale po moich wizytach w małopolsce – szczególnie w Zakopanem i Nowym Targu – postanowiłam odtworzyć smak pierogów, które tam
jadłam. Dużo
cebulki, słonej
bryndzy i
pieprzu to to co je określa. Dodatek
mięty sprawia też, że są pyszne i wyraziste. Lubię połączenie
sera i
ziemniaków. Takie pierogi pamiętam ze swoich kulinarnych podróży. Prostota tego dania na prawdę jest uderzająca, smakują niesamowicie.
Składniki:ciasto klik lub:500 g
mąki poznańskiej2
jaja1 łyżeczka
soli3/4 szklanki wrzątkuFarsz:500 g
ziemniaków125 g półtłustego
twarogu125 g
bryndzy1 duża
cebula3-4 łyżki
masłasól,
pieprz2-3 gałązki świeżej
mięty + do dekoracji
Przygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg ww. przepisu.
Ziemniaki ugotować , wystudzić i dobrze ubić lub zemleć – można użyć puree sprzed dnia.
Cebulę posiekać i podsmażyć na
maśle. Lekko posolić.
Ziemniaki wymieszać z
bryndzą,
twarogiem i gorącą
cebulą.Doprawić
solą, odrobiną siekanej
mięty i
pieprzem – powinno być go wyraźnie czuć.Ciasto wałkować, podsypując
mąką.Formować dowolne kształty – kółka lub kwadraty i nadziewać.Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku z
solą i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu.Przepyszne są z
kiełbaską,
cebulką lub osoloną
śmietaną z
miętą.Przepis dodaję do Wielkiego Finału Małopolskiego Festiwalu SmakuPowiązane notki:Ekspresowe pierogi z
mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z
wieprzowiną i
kiszoną kapustąWigilijne pierogi z
kapustą i
suszonymi grzybamiPierogi z
serem na słodkoKopytka z sosem / gulaszem z
szynki