ßßß
Składniki:ciasto klik lub:500 g mąki poznańskiej2 jaja1 łyżeczka soli3/4 szklanki wrzątkuFarsz:500 g ziemniaków125 g półtłustego twarogu125 g bryndzy1 duża cebula3-4 łyżki masłasól, pieprz2-3 gałązki świeżej mięty + do dekoracji
Przygotowanie:Ciasto przygotowujemy wg ww. przepisu.Ziemniaki ugotować , wystudzić i dobrze ubić lub zemleć – można użyć puree sprzed dnia.Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Lekko posolić.Ziemniaki wymieszać z bryndzą, twarogiem i gorącą cebulą.Doprawić solą, odrobiną siekanej mięty i pieprzem – powinno być go wyraźnie czuć.Ciasto wałkować, podsypując mąką.Formować dowolne kształty – kółka lub kwadraty i nadziewać.Gotowe pierogi wrzucać do osolonego wrzątku z solą i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu.Przepyszne są z kiełbaską, cebulką lub osoloną śmietaną z miętą.Przepis dodaję do Wielkiego Finału Małopolskiego Festiwalu SmakuPowiązane notki:Ekspresowe pierogi z mięsem, mój przepis na mięciutkie i elastyczne ciasto ( krok po kroku)Praktyczne porady oraz Lejko pierogi z wieprzowiną i kiszoną kapustąWigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybamiPierogi z serem na słodkoKopytka z sosem / gulaszem z szynki