Oszczędne Piaskowe Ciasto z białek ze śliwkami

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Każdy z nas ma w swojej kuchni przepisy w których wykorzystuje się sprytnie pozostałe nam resztki. Oto co zrobiłam z białkami które od pewnego czasu zbierałam. Ciasto piaskowe z białek jest bardzo lekkie, puszyste i szybkie w przygotowaniu, na wierzchu możecie użyć każdych sezonowych owoców. Obecnie na topie są śliwki i morele stąd mój wybór – owoce i odrobina konfitur. Zapomniałabym dodać , że jest to przepis Pani Krysi – mojej ulubionej sąsiadki.
Składniki:
blacha 22×33 cm
300 g śliwek
3 szklanki mąki
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki powideł morelowych
sól
ewentualnie kruszonka ( 50 g masła, 100 g mąki, 50 g cukru)
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem.
Schłodzone białka ubijamy z 1/2 łyżeczki soli, gdy zaczną być sztywne dodajemy cukier kontynuując ubijanie aż piana stanie się błyszcząca.
Ubijając wlewamy olej, później mleko.
Mąkę łączymy z proszkiem.
Delikatnie mieszamy z masą białkową drewnianą łyżką, przesiewając ją do naczynia.
Wylewamy na blaszkę i układamy owoce oraz powidła.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Powiązane notki:
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Drożdżowy placek jogurtowy ze śliwkami i makiem
Sernik z wiśniami z sosem truskawkowym
Biszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/05/oszczedne-piaskowe-ciasto-z-bialek-ze-sliwkami