ßßß
Składniki:blacha 22×33 cm300 g śliwek3 szklanki mąki1 szklanka białek1 szklanka cukru1/2 szklanki mleka1/2 szklanki oleju2 łyżki proszku do pieczenia4 łyżki powideł morelowychsólewentualnie kruszonka ( 50 g masła, 100 g mąki, 50 g cukru)Przygotowanie:Śliwki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy.Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem.Schłodzone białka ubijamy z 1/2 łyżeczki soli, gdy zaczną być sztywne dodajemy cukier kontynuując ubijanie aż piana stanie się błyszcząca.Ubijając wlewamy olej, później mleko.Mąkę łączymy z proszkiem.Delikatnie mieszamy z masą białkową drewnianą łyżką, przesiewając ją do naczynia.Wylewamy na blaszkę i układamy owoce oraz powidła.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Powiązane notki:Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałamiDrożdżowy placek jogurtowy ze śliwkami i makiemSernik z wiśniami z sosem truskawkowymBiszkopt z kremem czekoladowym – Ciasto o smaku Rafaello