ßßß
Składniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli200ml mleka2-3 łyżki miodu50g masła1 białkomak do posypaniaolej do zwilżenia dłoni
Wykonanie:- drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na 20-30 minut- masło rozpuścić, ciepłe wymieszać z miodem, lekko ostudzić- do rozczynu przesiać 400g mąki, sól, wymieszać, dodać masło z miodem, zacząć wyrabiać ciasto, jeśli jest zbyt mokre, dodać pozostałe 50g mąki, wyrabiać przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1 , 5 godz.- po tym czasie dłonie zwilżyć olejem, dzięki temu unikniemy podsypywania ciasta mąką- ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki- rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut- wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem- piec w 175-180 stopniach przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia- rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane
Mimo obecności miodu w cieście, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo po wyjęciu z piekarnika), można jeść je także z niesłodkimi dodatkami. Upieczone jednego dnia, na drugi dzień będą smakować nadal wybornie, jeśli będziemy je przechowywać zafoliowane.