Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Moje wczorajsze imieniny spędziłam bardzo miło. Upał dawał się we znaki ( dziś ma być jeszcze bardziej parno i gorąco – miło będzie to przeczytać zimą ) więc biesiadnicy dostali coś lekkiego mimo to intensywnie pobudzającego
kubki smakowe. Kwaskowe
czarne porzeczki ze słodką
śmietaną, mocno schłodzone z chrupiącymi
orzechami w karmelu zachwycają. Spróbujcie, jego wykonanie jest bardzo proste.
Składniki:2 tortownice o średnicy 20 cm ( jedna o średnicy 25 – tort trójwarstwowy)Ciasto
biszkoptowe:5 dużych jaj3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej / ew. budyniu3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniasólKrem:600 ml
śmietanki tortowej 30 lub 36 % tł.1 łyżka
żelatyny lub 2 śmietanfiksy1/2
laski wanilii1/2 szklanki
cukrudodatkowo:450 g czarnych
porzeczek50 g
orzechów w karmelu2-3 łyżki
cukru1 1/2 szklanki kompotu z
porzeczek lub
śliwek lub
syrop owocowy rozrobiony w wodziePrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek. Ubijamy je na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier.Gdy zacznie się roztapiać dodajemy po 1
żółtku, a gdy się połączą
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Przelewamy do dwóch form wysmarowanych
masłem lub
margaryną z papierem do pieczenia na dnie.Pieczemy 25-30 minut w 170 stopniach.Po tym czasie upuszczamy ciasto w formie z około 60 cm, na podłogę ( na ręcznik ) i odstawiamy do ostudzenia – dzięki temu będzie równe i nie opadnie.Studzimy.Ubijamy
śmietanę z
cukrem i
wanilią.Dodajemy
śmietan fixy lub rozpuszczoną w odrobinie
wody żelatynę.Chłodzimy.Połowę
porzeczek zasypujemy
cukrem i podsmażamy aż puszczą sok.Zimne ciasta kroimy na pół ( lub na trzy części jeśli pieczemy go w większej tortownicy).1 blat nasączamy, układamy na nim 1/3 duszonych
porzeczek wraz z
syropem , posypujemy 1/4
porzeczek surowych, smarujemy
śmietaną tak aby starczyło jej na boki i wierzch
tortu, czynność powtarzamy.Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi
porzeczkami i
orzechami.Przed podaniem schładzamy.Smacznego!ANiaMam nadzieję , że wszystkie Anie po imieninach są zadowolonePowiązane notki:Gofry z
truskawkami i
bitą śmietanąUrodzinowy TORT
CAPPUCINO (
kawowy) , przepis i fotorelacjaWspaniały tort
orzechowo-
miodowy z
polewą czekoladowąSernik – tort na zimno z
truskawkami i
galaretką ( bez pieczenia)Tort
bezowo kokosowy z kremem makowym