Wykonanie
12 październik 2012Nareszcie mam czas żeby dokończyć opis
tortu .
Składniki na
biszkopt duży ;8
jajek1,1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia .Składniki na mały
biszkopt ;
4
jajka2/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka płaska
proszku do pieczenia .Ubić
białka na sztywną pianę , dodać
cukier , ubijać mikserem nanajwyższych obrotach . Dodać
żółtka , ubijać jeszcze około 5 - 6 minut .
Mąkę pszenną ,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia przesiaćprzez sito do ubitej masy jajecznej . Wymieszać delikatnie łyżką aż dopołączenia się wszystkich składników .Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni .Ponieważ czas pieczenia często jest uzależniony od naszego piekarnika ,proponuję sprawdzać po 40 minutach czy
biszkopt jest w środku upieczony i dopiero po uzyskaniu pewności wyjąć go z piekarnika .Sprawdzamy wbijając patyczek w środek
biszkoptu , jeżeli jest suchyto ciasto jest gotowe , a jeżeli jest mokry to wydłużyć czas pieczeniao kolejne 10 minut .Gdy za bardzo się spieka wierzch
biszkoptu a w środku jest jeszcze nieupieczony przykryjcie go folia aluminiową .Upieczone
biszkopty po wyjęciu z piekarnika wyłóżcie gorące z tortownicy na papier do pieczenia wierzchem do dołu . Dzięki temu uzyskacie idealniepłaski spód
tortu .Wylewając masę do pieczenia , do tortownicy zawsze ciasto nalewajcie naśrodek tortownicy , powinno samoistnie rozejść się na boki tortownicy .Wierzch delikatnie wyrównajcie łyżką lub
łopatką do ciasta .Upieczone i wystudzone
biszkopty, każdy przekrójcie na trzy blaty .
Owoce na spód
tortu proporcje na dwa w/w
biszkopty .40 dag
malin lub
truskawek2
galaretki , smak taki jak użyte
owoce2 szklanki
wody.Można też użyć
owoców mrożonych lub z
syropu , kompotu .Wtedy zamiast
wody wykorzystajcie sok z
owoców a jeżeli jest gomniej niż 2 szklanki brakującą ilość dopełnijcie
wodą .
Owoce z
wodą lub
sokiem zagotujcie . Odstawcie z ognia wsypcie suchą
galaretkę wymieszajcie . Otrzymaną porcję podzielcie na dwa
biszkopty .Tężejącą masę wyłóżcie na pierwszy blat
biszkoptu .Krem malinowy lub
truskawkowy proporcja na dwa w/w
biszkopty.20 lub 30 dag
malin lub
truskawek1/2 l
śmietany tortowej2 usztywniacze do
śmietany lub 1 łyżka
żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance
wody .
Owoce zmiksujcie blenderem i przetrzyjcie przez sito.Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijcie , pod koniec ubijania dodajcie
cukier puder , usztywniacze lub
żelatynę i przetarte
owoce .Pamiętajcie żeby nie dodawać gorącej
żelatyny do ubitej
śmietany ,poczekajcie aż będzie chłodna . Ja zawsze najpierw dodaję kilka łyżekubitej
śmietany do chłodnej i rozpuszczonej
żelatyny . Następnie miksuję i dopiero wtedy wlewam do ubitej
śmietany i szybko całość miksuję .
Owoce też dodawajcie partiami żeby nie rozrzedzić
śmietany .Na zastygniętą
owocową galaretkę nałóżcie krem . Trochę możecie zostawićsobie do dekoracji .Krem przykryjcie drugim blatem
biszkoptu .Krem
waniliowy z
bitej śmietany .Proporcje na dwa w/w
biszkopty1,5 l
śmietany tortowej
cukier puder 8 łyżek , lub według Waszego smaku
Cukier wanilinowy lub ziarna z
laski wanilii3 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance
wody lubusztywniacze do
bitej śmietany w ilości podanejprzez producenta .
Śmietanę ubijcie pod koniec ubijania dodajcie
cukier ,
wanilie i chłodną
żelatynę lub usztywniacze .Na drugi blat nałóżcie część kremu , przykryjcie trzecim blatem .Na wierzch i boki
tortu nałóżcie krem .I dowolnie udekorujcie tort według Waszego pomysłu .Każdy blat
biszkoptu nasączcie ponczem zrobionym z
wody ,
cukru ,
soku z cytryny . Do zimnego ponczu można dodać3 - 6 łyżek
spirytusu .Czekam na informację jak udekorowaliście swój tort .Smacznego !!!!!!!