ßßß Cookit - przepis na Kakaowy biszkopt z kremówką i owocami

Kakaowy biszkopt z kremówką i owocami

nazwa

Wykonanie

3 jajka,
szklanka cukru,
4 łyżki wody,
100g mąki tortowej,
100g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Masa kremowa:
250g śmietany kremówki,
laska wanilii lub uprzednio przygotowany cukier puder z wanilią,
2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
2 galaretki malinowe lub truskawkowe,
truskawki, maliny lub inne owoce
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy kakao i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając waniliowy cukier puder (2 łyżeczki). W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę bitej śmietany. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy. Gdy biszkopt wystygnie, wykładamy na niego masę kremową i układamy owoce. Następnie przygotowujemy galaretkę, którą rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Zimną galaretką polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/07/kakaowy-biszkopt-z-kremowka-i-owocami.html