ßßß
Składniki na 10 sztuk:1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej, najlepiej typ 20002 szklanki mąki typu 650 ( wysoko glutenowej – białkowej )1 jajo1 szklanka wody1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukru5 łyżek siemienia lnianego40 g stopionego masłaPrzygotowanie:W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier,łyżkę mąki 650 – tki i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 -15 minut.Mąki mieszamy z solą i siemieniem – 4 łyżki. Dodajemy zaczyn, jajo i mieszamy, gdy ciasto się zlepi dodajemy stopione , ciepłe masło i wyrabiamy.Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, nacinamy na krzyż, skrapiamy wodą i posypujemy resztą ziaren. Odkładamy do rośnięcia na 45 minut.Piec nagrzewamy do 220 stopni, góra dół, pieczemy bułeczki około 15-20 minut.Smacznego!Ja najbardziej lubię gorąceNiedługo święta Wielkanocne, warto już w porę przetestować przepisy na domowe pieczywo !
Powiązane notki:Szybkie żytnie bułeczki ( lub chleb ) pełnoziarniste ze słonecznikiem i serek waniliowyEkspresowe Ziemniaczano – czekoladowe bułeczki sconesSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonemMorelowe ziemniaczane bułeczki z jogurtem