Wykonanie
9 Flares Twitter 0 Facebook 9 9 9 9 Flares ×Z pewnością wśród Was znaleźli się też tacy, którzy nie
mieli czasu przygotować pączków,
faworków i innych wymagających większego nakładu czasu ( i pracy) smakołyku, dodaję więc dla Was swój ulubiony przepis na racuchy
drożdżowe z
jabłkami, usmażone w mniejszej formie ( łyżka na sztukę ) wyglądają jak mini pączusie, a z dodatkiem
cukru pudru stają się prawdziwym rarytasem – możecie je też podać z
konfiturą, jeśli akurat nie macie
jabłek.Racuchy są też świetną alternatywą dla tych którzy nie chcą się ubrudzić przy wyrabianiu ciasta..
Składniki:200 g
mąki tortowej / wrocławskiej1 duże
jajo20 g
drożdży1 łyżka
cukru1 op.
cukru waniliowego ( 32g )500 g
jabłek 3-4 sztuki1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1 1/2 szklanki
mlekacukier puder do podsypania,
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Drożdże ucieramy w ciepłym ( 40 stopni )
mleku dodajemy
cukier, rozcieramy, wsypujemy 2 łyżki
mąki i odstawiamy do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 10 minut.Gdy zaczyn rośnie:Przesiewamy
mąkę, dodajemy
sól,
cynamon,
cukier waniliowy.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę.Do
mąki dodajemy zaczyn,
jajo,
jabłka i mieszamy. Odstawiamy do podwojenia objętości – około 20-30 minut.Smażymy na gorącym
oleju, na złoto z każdej strony,po około minucie.Osączamy i obsypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!Powiązane notki:Domowe PĄCZKI na tłusty czwartek 1 ( foto przepis )Muffinki
razowe z
wiśnią – dietetyczny tłusty czwartek w 15 minut!Pączki nadziewane z lukrem 2 ( tłusty czwartek )
Drożdżowe racuchy z
kefirem,
serkiem wiejskim i
skórką z cytryny