Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jeśli wam też skończyło się w domu pieczywo, a macie ogromną chęć zjeść chleb, polecam wypróbować ten przepis, prosty, szybki a do tego nie potrzeba odpalać piekarnika, co o poranku bywa ciężkie
też mam takie chwile. Placek jest stabilny, o konsystencji chleba, tyle , że płaski. Pyszny z ziarnami, można go jeść na słono i słodko, a do tego wiemy co w nim jest, świetna porcja zdrowia na początek dnia. A oto przepis, zdążycie jeszcze zabrać go ze sobą w chlebaku do pracy czy szkoły
przepis autorski
Składniki:
5 łyżek mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 łyżka siemienia*
1 łyżka słonecznika*
200 ml kefiru ( 3/4 szkl)
1 jajo
po 1/2 łyżeczki proszku i sody
szczypta soli
odrobina oleju
Przygotowanie:
Sypkie składniki wymieszać.
wlać kefir i lekko ubite jajo.
Dodać ziarna i odstawić na 10 minut.
Piec na lekko natłuszczonej teflonowej patelni, przez 5 minut z jednej strony na małym ogniu, potem obrócić
Podawać z tym czego dusza zapragnie!
Można przestudzić i zrobić z niego zwykłe kanapki, ciekawym dodatkiem będą też suszone zioła, jeśli chcemy go zjeść na słono.
Smacznego!
Wybaczcie jakość zdjęć, ale chciałam Wam go pokazać, udowodnić ,że nie jest mitem : ) baterie w aparacie padły, ładują się zdjęcia zrobione telefonem
Powiązane notki:
Czosnkowy twarożek z ziołami i czarnuszką czyli zdrowy początek dnia
Drożdżowe racuchy z kefirem, serkiem wiejskim i skórką z cytryny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/03/flat-bread-czyli-szybki-chleb-z-ziarnami-z-patelni