Wykonanie
Przepis z grupy na fb.Składniki:3/4 kg
mąki (najlepiej typ 650)7g suchych
drożdży1/2 l letniej
wody1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soliopcjonalnie ulubione ziarna -
słonecznik,
czarnuszka,
otrębyWieczorem wsypać do wysokiej miski wszystkie składniki, wymieszać łyżką i przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat
mąką, zagnieść ciasto dwa
razy, można dodać ulubione dodatki (ja czasami dodaje) i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40minut. Nagrzać w tym czasie piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (bez plastikowych rączek, najlepsza wysokość garnka +10cm, szerokość ok +20cm) na 220 stopni C. Do gorącego garnka włożyć wyrośnięte ciasto (garnka niczym nie smarować), nakryć pokrywką i piec przez ok 35 minut w 200 stopniach C. Następnie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.