ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z garnka

Chleb pszenny z garnka

nazwa

Wykonanie

Przepis z grupy na fb.
Składniki:
3/4 kg mąki (najlepiej typ 650)
7g suchych drożdży
1/2 l letniej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
opcjonalnie ulubione ziarna -słonecznik, czarnuszka, otręby
Wieczorem wsypać do wysokiej miski wszystkie składniki, wymieszać łyżką i przykryć folią spożywczą. Wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką, zagnieść ciasto dwa razy, można dodać ulubione dodatki (ja czasami dodaje) i odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40minut. Nagrzać w tym czasie piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (bez plastikowych rączek, najlepsza wysokość garnka +10cm, szerokość ok +20cm) na 220 stopni C. Do gorącego garnka włożyć wyrośnięte ciasto (garnka niczym nie smarować), nakryć pokrywką i piec przez ok 35 minut w 200 stopniach C. Następnie odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Źródło:http://drobneprzyjemnosci.blogspot.com/2016/01/chleb-pszenny-z-garnka.html