ßßß Cookit - przepis na Szpinak z ciecierzycą

Szpinak z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Rzutem na taśmę w ostatnim dniu Festiwalu Kuchni Indyjskiej przygotowałam dzisiaj danie tejże oto kuchni. Miałam w planach nie tylko to, ale niestety jak zwykle za dużo sobie zaplanowałam…
Przepis pochodzi z książeczki Shehzad Husain Kuchnia indyjska (Wydawnictwo Olesiejuk), s. 150.
Składniki:
8 łyżek ciecierzycy
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki nasion czarnuszki
4 suszone czerwone chili
450 g mrożonego szpinaku (lub z puszki)
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki soku z cytryny
1. Ciecierzycę należy moczyć przez całą noc. Następnie zalać nową wodą i gotować 30 minut z dodatkiem soli.
2. W drugim garnku rozgrzać olej, dodać nasiona czarnuszki i gorczycy, straki chili i smażyć 2 minuty. Następnie dodać szpinak, wymieszać i smażyć około 5 minut (jeśli jest zamrożony potrzeba dwa razy więcej czasu).
3. Do szpinaku dodać imbir, kolendrę, kmin oraz chili. Smażyć na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut.
4. Do szpinaku dodać ciecierzycę i sok z cytryny. Wymieszać i podawać.
5. Można podać z jajkiem sadzonym.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/05/31/szpinak-z-ciecierzyca