Wykonanie
Przepis ten musiał nieco poczekać, bo chciałam najpierw spróbować jak smakują ogóreczki, a że mam taką zasadę, że otwieram
przetwory najwcześniej po miesiącu od zrobienia, to minęły nieco ponad dwa miesiące od ich przygotowania. Otworzyłam I słoik około miesiąc temu, a zrobiłam je 8 września b.r. Chciałam przygotować jakieś proste pikle na zimę. Przypomniało mi się, że mój małżonek zajadał się nie raz kupną szwedzką
sałatką. Pomyślałam dlaczego nie miałabym jej zrobić sama. Tylko wg którego przepisu. Z książki kucharskiej… Przewertowałam wszystkie, jaki mam i nie znalazłam przepisu na klasyczną szwedzką
sałatkę do słoików… Zaczęłam przeglądać zatem blogi i tak dotarłam do przepisu
Margarytki.
Zrobiłam ją z 3 kg
ogórków. Dodałam nieco mniej
octu i
cukru niż w oryginalnym przepisie.Składniki:3 kg
ogórków gruntowych4 litry
wody3/4 szklanki
solizalewa:6 szklanek
wody3 szklanki
cukru2, 5 szklanki
octudo słoików:
ziele angielskiepieprz w ziarnach
gorczyca w ziarnach
marchewkaOgórki kroimy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami
wody rozmieszanej z
solą. Moczymy w solance przez całą noc. Następnego dnia przygotowujemy słoiki. Parzymy słoiki i nakrętki. Na dnie każdego słoika układamy 2-3 plasterki
marchewki, 1
ziele angielskie, kilka ziaren
pieprzu i 1/2 łyżeczki ziaren
gorczycy. Przekładamy do słoików
ogórki, które całą noc moczyły się w solance (wcześniej z niej odsączone). Wlewamy do słoików gorącą zalewę, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut. Ustawiamy do góry dnem na desce. Po ostygnięciu odwracamy słoiki, sprawdzamy ich szczelność i przenosimy do komórki lub w inne chłodne miejsce.Wyszły bardzo dobre – gorąco polecam. Np. jako dodatek do mielonych