Wykonanie
I znów zajrzałam do książki
Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów.” Tym razem sięgnęłam po przepis na efektowną przystawkę z wykorzystaniem
papryki.
Składniki:2
strąki papryki żółtej2
strąki papryki czerwonej200 g
twarogu300 g
szprotek wędzonych1/2 pęczka
natki pietruszki1/2 pęczka
szczypiorku1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
masłasól,
pieprzDo przygotowania tej przystawki najlepiej użyć podłużnej odmiany
słodkiej papryki. Najpierw należy uciąć im „łebki” i oczyścić je z nasion. Następnie przygotowujemy nadzienie miksując
twaróg i
masło ze
szprotkami. Ja odcięłam im ogonki i i głowy oraz wyjęłam kręgosłupy. Można też użyć
szprotek lub
sardynek w oleju. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną
natkę,
szczypiorek,
sok z cytryny,
sól i
pieprz i dokładnie mieszamy. Napełniamy wnętrza
papryk i ustawione w pozycji pionowej (np. w garnku) wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu kroimy
ostrym nożem w krążki.Moją wersję przepisu dodaję do akcji Shinju Paprykujemy 2, codogara Faszerowany zawrót głowy oraz mojej Warzywa psiankowate