ßßß Cookit - przepis na Paprykowe krążki

Paprykowe krążki

nazwa

Wykonanie

I znów zajrzałam do książki Hanny Szymanderskiej „Encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej. 2400 przepisów.” Tym razem sięgnęłam po przepis na efektowną przystawkę z wykorzystaniem papryki.
Składniki:
2 strąki papryki żółtej
2 strąki papryki czerwonej
200 g twarogu
300 g szprotek wędzonych
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz
Do przygotowania tej przystawki najlepiej użyć podłużnej odmiany słodkiej papryki. Najpierw należy uciąć im „łebki” i oczyścić je z nasion. Następnie przygotowujemy nadzienie miksując twaróg i masło ze szprotkami. Ja odcięłam im ogonki i i głowy oraz wyjęłam kręgosłupy. Można też użyć szprotek lub sardynek w oleju. Do zmiksowanej masy dodajemy posiekaną natkę, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Napełniamy wnętrza papryk i ustawione w pozycji pionowej (np. w garnku) wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Po upływie tego czasu kroimy ostrym nożem w krążki.
Moją wersję przepisu dodaję do akcji Shinju Paprykujemy 2, codogara Faszerowany zawrót głowy oraz mojej Warzywa psiankowate
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/09/09/paprykowe-krazki