ßßß Cookit - przepis na Quiche ze szpinakiem

Quiche ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia tej tarty, a właściwie quiche. „Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. Najbardziej znaną potrawą tego typu jest quiche lorraine” (Wikipedia), czyli placek lotaryński
Przepis na kisz ze szpinakiem zaczerpnęłam z Biblioteczki Poradnika Domowego 07/2010 „Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche”. Po małych zmianach wygląda on tak:
Ciasto:
25 dag mąki
2 łyżki wody
jajo
pół paczki masła
szczypta soli
Wierzch:
450 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 jaja
śmietana 18% 400 ml
15 dag żółtego ostrego sera
sól, pieprz
Ciasto wyrabiamy ręcznie – jest za twarde do malaksera czy robota kuchennego. Usypujemy na blacie/stolnicy kopczyk z mąki, dodajemy posiekane masło, szczyptę soli, jajo i 2 łyżki wody. Zagniatamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki.
W czasie gdy ciasto się chłodzi możemy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą naczynie do tart oraz przygotować farsz na wierzch. Szpinak musimy wyjąć z zamrażarki na około 2 godziny przed przyrządzaniem dania. Jeśli korzystamy ze świeżego szpinaku, to nie ma tego problemu – trzeba tylko odciąć ogonki i go posiekać. Szpinak gotujemy na maśle z dodatkiem wyciśniętego czosnku przez około 5-10 minut na małym ogniu w rondelku.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy placek o kilka cm większy niż forma, aby móc zrobić dość wysokie brzegi. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy spód się podpieka my możemy zakończyć przygotowania farszu. Jajka roztrzepujemy mikserem z dodatkiem śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy podgotowany szpinak i mieszamy na puszystą masę. Trzemy ser na tarce o grubych oczkach i posypujemy połową jego ilości upieczony spód, wylewamy masę szpinakowo-jajeczną i posypujemy resztą sera.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Mój maż zjadł połowę za jednym zamachem. Albo był bardzo głodny, albo mu smakowało 😛
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/03/01/quiche-ze-szpinakiem