Wykonanie
Kopytka można zrobić tradycyjnie..robiąc wałeczki z ciasta , a
potem je pokroić w kawałki..ale można użyć kopytkomanii ..fajny sprzęt..kopytka wychodzą idealnie równe..i można pokroić w dowolnej wielkości kawałki, używając specjalnej maty z podziałką..Kopytkomania służyć może nie tylko do kopytek..posiada ona trzy rodzaje wymiennych końcówek.
1 kg ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1 łyżka
mąki ziemniaczanejokoło 3 szkl.
mąki pszennej1
jajkosólUgotować
ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Umieścić ciasto w pojemniku [ kopytkomanii] z zamontowaną końcówką.Docisnąć ciasto .Ciasto wtedy zacznie "wychodzić" na dole pojemnika przesuwając matę.Pokroić w dowolne kawałki. Gotować w osolonej wodzie.