Wykonanie
Dzisiaj przepis na dwie wersje
biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z
kakao). Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm.
Biszkopt ten jest idealny do
tortu. Dość wysoki, spokojnie każdą część można przekroić nawet na 3 placki.
Składniki:Wersja jasna:5
jajekszczypta
soli130 g
cukru100 g
mąki pszennej typ 45050 g
mąki ziemniaczanejWersja ciemna:5
jajekszczypta
soli130 g
cukru80 g
mąki pszennej typ 45030 g
mąki ziemniaczanej30 g ciemnego
kakaoWykonanie:Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Dodać po łyżce
cukier cały czas ubijając. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1
żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też
kakao) przesiać nad ubite
jajka i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut. Upieczony
biszkopt wyjąć i przestudzić. Następnie obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę. Przekroić na 2 - 3 blaty.