ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna

Biszkopt z 5 jaj - wersja jasna i ciemna

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na dwie wersje biszkoptu - jasną i ciemniejszą (z kakao). Obydwie pieczone w tortownicy 24 cm. Biszkopt ten jest idealny do tortu. Dość wysoki, spokojnie każdą część można przekroić nawet na 3 placki.
Składniki:
Wersja jasna:
5 jajek
szczypta soli
130 g cukru
100 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki ziemniaczanej
Wersja ciemna:
5 jajek
szczypta soli
130 g cukru
80 g mąki pszennej typ 450
30 g mąki ziemniaczanej
30 g ciemnego kakao
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po łyżce cukier cały czas ubijając. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną (w wersji ciemnej też kakao) przesiać nad ubite jajka i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć i przestudzić. Następnie obkroić nożem dookoła tortownicy i wyjąć na kratkę. Przekroić na 2 - 3 blaty.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Biszkopt-z-5-jaj-wersja-jasna-i-ciemna.html