Wykonanie
Składniki na małą tortownicę:4
jajka4 łyżki
maki tortowej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao niesłodzonegoszczypta
soli1/2 opakowania
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukruSposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe
jajka i
cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składnikido ubitych
jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżkąprzekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut,po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy
biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą,
dżemem lub innym kremem np. nutellą :)