Wykonanie
Biszkopt, to podstawa do dalszych cukierniczych działań. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, intencji, kreatywności, upodobań
smakowych, chęci własnych poszukiwań. Czy pieczemy to co znamy i lubimy, czy raczej poszukujemy nowych smaków, nowych połączeń czasem pozornie nie pasujących do siebie smaków? Może sięgniemy po nutellę i posmarujemy kawałek biszkoptu? Może ubijemy trochę
śmietany kremówki i posypiemy świeżymi owocami? Zawsze pysznie.Przepis ten ma zaletę, że piękny
biszkopt wyrasta i nie opada, może to cud, może szczęście, ale niech nic nie zmienia się...Składniki na małą tortownicę:4
jajka5 łyżek
maki tortowej5 łyżek
mąki ziemniaczanej1/2 opakowania
proszku do pieczeniaszczypta
soli2/3 szklanki
cukruSposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe
jajka i
cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składnikido ubitych
jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżkąprzekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego kolorupo upieczeniu, ostudzeniu, kroimy
biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą,
dżemem lub innym kremem np. nutellą :)