ßßß Cookit - przepis na Biszkopt

Biszkopt

nazwa

Wykonanie

Biszkopt, to podstawa do dalszych cukierniczych działań. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, intencji, kreatywności, upodobań smakowych, chęci własnych poszukiwań. Czy pieczemy to co znamy i lubimy, czy raczej poszukujemy nowych smaków, nowych połączeń czasem pozornie nie pasujących do siebie smaków? Może sięgniemy po nutellę i posmarujemy kawałek biszkoptu? Może ubijemy trochę śmietany kremówki i posypiemy świeżymi owocami? Zawsze pysznie.
Przepis ten ma zaletę, że piękny biszkopt wyrasta i nie opada, może to cud, może szczęście, ale niech nic nie zmienia się...
Składniki na małą tortownicę:
4 jajka
5 łyżek maki tortowej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
1/2 opakowania proszku do pieczenia
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania: w jednej misce długo ubijamy całe jajka i cukier na gęstą pianę - ważne, aby jak najbardziej napowietrzyć masę - minimum 5 minut w drugiej misce mieszamy pozostałe składniki
do ubitych jajek przez sitko wsypujemy sypkie składniki i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką
przekładamy masę do małej tortownicy ( moja ma średnicę 24 cm)
wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika ( 150 stopni docelowo) na 30 minut, do uzyskania złotego koloru
po upieczeniu, ostudzeniu, kroimy biszkopt ostrym nożem na dwie lub trzy części i możemy smarować go masą, dżemem lub innym kremem np. nutellą :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/09/biszkopt.html