Wykonanie
Niedawno kupiłam sobie nową zabawkę- maszynkę do robienia
makaronu. Przy jej pomocy robiłam już
makaron do rosołu i
makaron czekoladowy. W dzisiejszym
poście mowa oczywiście o tym drugim.Przygotowanie
makaronu jest bardzo proste. Do zrobienia podstawowej wersji potrzebujemy jedynie
mąki, jaj i
soli, a do
czekoladowego dodatkowo
kakao i
cukier.Pomysł na przygotowanie
makaronu czekoladowego zaczerpnęłam z australijskiego masterchefa, ale w programie podany był on na wytrawnie, z
mięsem. Ja postanowiłam go nieco odmienić- posłodzić i zjeść z
borówkami oraz
bananem. Palce lizać!Składniki na 3-4 porcje:280g
mąki pszennej pełnoziarnistej3
jajka3 czubate łyżki ksylitolu/
cukru3 łyżki
kakaoszczypta
soliMąkę przesiewamy do miski, wbijamy
jaja, dodajemy
cukier i
sól. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto odkładamy na około 30 minut, aby odpoczęło.Po tym czasie wałkujemy je w maszynce i kroimy na szerokie pasy o wybranej długości. Moje były dość krótkie.
Makaron gotujemy przez 5-6 minut. Po ugotowaniu możemy go zahartować- przelać zimną
wodą, gdy będzie na durszlaku, ale nie jest to konieczne.Smacznego:)