ßßß Cookit - przepis na Niezawodny biszkopt kakaowy

Niezawodny biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przyszła pora na niezawodny biszkopt kakaowy. Na blogu możecie już od jakiegoś czasu znaleźć przepis na niezawodny jasny biszkopt .
Ten biszkopt zawsze wychodzi, jest banalnie prosty do wykonania a zarazem obłędnie smaczny. Kto raz go spróbuje nie będzie chciał już innego przepisu na biszkopt kakaowy.
Zarówno ten jak i jasny biszkopt nie wymaga proszku do pieczenia, sekret jego delikatności i "wielkości" tkwi w dobrze ubitych białkach i delikatnym dodaniu mąki.
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Serdecznie zapraszam;)
Składniki:
6 jajek
180 g cukru
120 g mąki pszennej
6 czubatych łyżek kakao
Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na tortownicę () wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170. Biszkopt pieczemy przez około 35- 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy go w blaszce na podłogę i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/02/niezawodny-biszkopt-kakaowy.html