Wykonanie
Dzisiaj przyszła
pora na niezawodny
biszkopt kakaowy. Na blogu możecie już od jakiegoś czasu znaleźć przepis na niezawodny jasny
biszkopt .Ten
biszkopt zawsze wychodzi, jest banalnie prosty do wykonania a zarazem obłędnie smaczny. Kto raz go spróbuje nie będzie chciał już innego przepisu na
biszkopt kakaowy.Zarówno ten jak i jasny
biszkopt nie wymaga
proszku do pieczenia, sekret jego delikatności i "wielkości" tkwi w dobrze ubitych białkach i delikatnym dodaniu
mąki.Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.Serdecznie zapraszam;)
Składniki:6
jajek180 g
cukru120 g
mąki pszennej6 czubatych łyżek
kakaoWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując. Do masy
białkowej dodać
żółtka, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodajemy przesianą
mąkę oraz
kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na tortownicę () wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170.
Biszkopt pieczemy przez około 35- 40 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu upuszczamy go w blaszce na podłogę i pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.Smacznego;)