Wykonanie
O
biszkopcie 'rzucanym' można by pisać długo lub ująć to w jedno słowo - genialny. Pamiętacie jego wersję podstawową ? To jeden z najczęściej odwiedzanych przez Was przepisów na Moich Wypiekach. I wcale się nie dziwię, lepszego
biszkoptu nie znam :-). Jak przekształcić go w
biszkopt kakaowy? Nie ma nic prostszego.
Mąkę ziemniaczaną i część
mąki pszennej wymieniamy na
kakao. Ono, podobnie jak
mąka ziemniaczana, nadaje biszkoptowi sypkości. Poniżej przetestowany przepis, który być może zechcecie wykorzystać w jednym ze swoich kolejnych
tortów. Najważniejsze przy
biszkopcie jest idealne ubicie
białek i delikatne wymieszanie ich z suchymi składnikami; w przepisie nie ma
proszku do pieczenia, więc rośnie tylko dzięki nim. Jeżeli nie jesteście w dalszym ciągu przekonani do 'rzucania'
biszkoptem (lub uderzaniem o blat) proszę przeczytajcie komentarze pod tym przepisem . Polecam :-)Składniki:5
jajek3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakao/szklanka o pojemności 250 ml/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać przesianą
mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że
biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej
boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Rada: Po wyjęciu
biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'.
Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do
biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu
biszkoptu.Smacznego :-).