Rodzinka poprosiła w mniej zdrową wersję drożdżowego. No i bardziej zjadliwy dla nich dodatek.Składniki (na formę 21x26 cm):500 g mąki pszennej100 g cukru180 ml ciepłego mleka (lub mleka wymieszanego z wodą)75 ml oleju1 jajko7 g drożdży instanttruskawki2 łyżki mąki ziemniaczanejKruszonka:50 g masła75 g mąki pszennej75 g cukruWykonanie:Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić (ja wyrabiałam w robocie przez około 5 minut). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 , 5 godziny.Truskawki umyć i odszypułkować. Wyrośnięte ciasto odgazować. Wyłożyć na dnie formy. Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto. Z masła i mąki wyrobić kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać. Posypać nią ciasto. Przykryć. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Ciasto piec około 40 minut./wydrukuj przepis/