Wykonanie
Powiem krótko. Są idealne. Miękkie, nie są nasiąknięte tłuszczem, nie za duże. A do tego ilość w sam raz dla rodziny, tak aby się najeść, ale niekoniecznie przejeść. Przepis znalazłam tutaj i od razu wpadły mi w oko. Polecam Wam serdecznie na najbliższy czwartek i nie tylko.
Składniki (na ok. 20 pączków)2 łyżeczki
drożdży instant1½ łyżki letniej
wody125ml letniego
mleka2 łyżki drobnego
cukru50g
masła, stopionego335g
mąki pszennej2
jajkaolej do smażenia250ml
dżemu / budyniu do nadziania
Wykonanie:
Drożdże,
wodę,
mleko i łyżkę
cukru umieścić w misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zacznie bąblować. Dodać
masło,
mąkę,
jajko i pozostały
cukier. Wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Wyrobić w robocie lub rękoma, aż ciasto będzie gładkie. Włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Następnie wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Urywać po 1 łyżce ciasta i formować w kule. Układać na papierze do pieczenia i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Olej wlać do garnka i rozgrzać do 180°C. Smażyć pączki partiami z każdej strony, aż będą złociste. Osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać
dżemem lub
budyniem.