ßßß Cookit - przepis na Ostatnie wpisy

Ostatnie wpisy

nazwa

Wykonanie

Powiem krótko. Są idealne. Miękkie, nie są nasiąknięte tłuszczem, nie za duże. A do tego ilość w sam raz dla rodziny, tak aby się najeść, ale niekoniecznie przejeść. Przepis znalazłam tutaj i od razu wpadły mi w oko. Polecam Wam serdecznie na najbliższy czwartek i nie tylko.
Składniki (na ok. 20 pączków)
2 łyżeczki drożdży instant
1½ łyżki letniej wody
125ml letniego mleka
2 łyżki drobnego cukru
50g masła, stopionego
335g mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia
250ml dżemu / budyniu do nadziania
Wykonanie:
Drożdże, wodę, mleko i łyżkę cukru umieścić w misce. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zacznie bąblować. Dodać masło, mąkę, jajko i pozostały cukier. Wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Wyrobić w robocie lub rękoma, aż ciasto będzie gładkie. Włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Następnie wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Urywać po 1 łyżce ciasta i formować w kule. Układać na papierze do pieczenia i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Olej wlać do garnka i rozgrzać do 180°C. Smażyć pączki partiami z każdej strony, aż będą złociste. Osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać dżemem lub budyniem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/02/Paczki-Donny-Hay.html