Wykonanie
Drożdżówki te są idealne na piknik. Z
jabłkami i
czekoladą świetnie smakują z poranną
kawą w ogrodzie. Choć ich przygotowanie wymaga zarówno czasu, jak i inwencji twórczej efekt i słowa taty " Z takim wyglądem mogłabyś je sprzedawać" bezcenne. Robione ze sprawdzonego przepisu mamy i z jej pomocą.Ilość sztuk ok. 24 bułeczekSkładniki:70 dag
mąki pszennej,pół litra letniego
mleka,szklanka
wody,2
jaja,5 dag świeżych
drożdży,płaska łyżka
cukru,3 łyżki
oleju,łyżka
masłaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać do dużego garnka. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć
drożdże, dodać
cukier i 3 łyżki
mleka. Rozczyn
drożdżowy dokładnie wymieszać we wgłębieniu. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.15 min. Po tym czasie podgrzać
mleko z łyżką
masła. Do garnka z rozczynem i
mąką dodać
jajka, ciepłe
mleko z
masłem i
wodę. Wyrobić aż ciasto odejdzie od rąk.Pod koniec dodać 3 łyżki
oleju. Wyrobić. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok 45 min i przykryć ściereczką. Po tym czasie stolnicę posypać
mąką i wyłożyć ciasto. Zagnieść i rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować
masłem. Szklanką wycinać kółka z ciasta i ręką rozciągać, do środka dodać pokruszoną
czekoladę lub pokrojone w kostkę
jabłko. Brzegi zagnieść do środka i tą stroną układać na blasze. Bułeczki piec najpierw 10 min w temp. 200 stopni, a następnie 25 min w temp. 150 stopni. Gotowe drożdżówki wyłożyć na tackę i posmarować wierzch
masłem. Sprawi to, że będą ładnie lśnić. Gdy wystygną przygotować
lukier i smarować, nim drożdżówki .