Wykonanie
Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję na tłusty czwartek - słynne oponki. Robiłem je już kilka
razy, jednak ciągle trafiałem na przepisy, według których pączki te trzeba było smażyć. Nie muszę chyba mówić, że były przez to dosyć ciężkie, zapychające i nie takie ładne jak sobie wyobrażałem. W tym roku postanowiłem wykonać je raz jeszcze, ale tym razem pieczone. Dużo lżejsza wersja i przyjemniejsza. Poza tym te pieczone wychodzą ładniejsze :)składniki na ok. 10 sztuk:250 g
mąki pszennej25 g roztopionego
masła1/2 szklanki ciepłego
mleka1/4 szklanki
cukru4 g
drożdży instant1
jajko (roztrzepane)
Mąkę i
drożdże wymieszać w dużej misce. Dodać pozostałe składniki i zagnieść z nich ciasto. Wyrabiać aż masa stanie się elastyczna. Przełożyć do miski oprószonej
mąką, przykryć ściereczką i dostawić do wrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypać
mąką) i wykrawać z niego kółka przy pomocy szklanki. Dziurki wycinać małym kieliszkiem. Wycięte pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec w 180 ° C przez ok. 10 minut. Wystudzone dekorować lukrem,
czekoladą, kolorową posypką, perełkami itp.Smacznego! :)