Wykonanie
Złota polska jesień na chwilę (mam nadzieję, że tylko na chwilę) od nas odeszła. Zastąpił ją deszcz i wiatr. W związku z tym czas na comfort foods.
Cynamonowe bułeczki
drożdżowe wypełniają swoim aromatem cały dom. Idealnie pasumą do dużego kubka gorącego
mleka i ulubionyc seriali :)
2 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru2 łyżki
cynamonusaszetka
drożdży instant2
jajkaszklanka ciepłego
mleka2 łyżki rozpuszczonego
masła+ 3 łyżki
masła+ 2 łyżki
cynamonuDo miski przesiej
mąkę, dodaj
cukier,
cynamon i
drożdże. W drugim naczyniu wymieszaj rozpuszczone
masło,
mleko i roztrzepane
jajka, dokładnie wymieszaj. Do składników suchych, dodaj składniki mokre. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto będzie kleić się do rąk, można dodać więcej
mąki. Po wyrobieniu odstaw ciasto do wyrośnięcia, na ok. 30. minut.W tym w niewielkim garnku roztop
masło, dodaj
cynamon i pozostaw do przestygnięcia.Blachę wysmaruj dokładnie
masłem, obsyp delikatnie
kaszą manną.Z wyrośniętego ciasta formuj niewielkie bułeczki. Następnie poukładaj je na blasze, tak aby nie było pomiędzy nimi odległości. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Gdy bułeczki lekko podrosną, posmaruj je dokładnie roztopionym
masłem z
cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika.Piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostaw jeszcze na ok. 20 minut w piekarniku.Podawaj z ciepłym
mlekiem.Smacznego :)